ONG-urile, către Tăriceanu: Dacă se folosește de noi ca să se facă auzit, a ajuns foarte rău

vio.jpg

Reprezentanta Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru consultare publica si dialog social
Reprezentanta Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru consultare publica si dialog social
Sursa imaginii: 
facebook.com

Atac virulent al președintelui Senatului la adresa societății civile. Călin Popescu Tăriceanu spune că președintele Klaus Iohannis încercă să răstoarne actuala majoritate parlamentară, iar discuțiile de miercuri cu reprezentanții societății civile ar face parte din „mijloacele” de care uzează șeful statului. Mai mult, președintele Senatului spune că ONG-urile prezente miercuri la întrunirea cu consilierii prezidențiali nu au legitimitatea de a vorbi în numele cetățenilor. Reprezentanta IPP Violeta Alexandru critică vehement intenția lui Tăriceanu de a discredita societatea civilă.

Asociații neguvernamentale, printre care unele, probabil, au un singur membru sau doi membri, sunt neînregistrate, sunt nereprezentative. Și, în final, într-un sistem democratic reprezentativ, trebuie să mai aibă încă ceva, legitimitate. Și nu au legitimitate ca să vorbească în numele cetățenilor, în numele poporului, pentru că sistemul pe care noi îl avem, de democrație parlamentară, presupune voturi exprimate direct de cetățeni pentru cei care îi reprezintă în Parlament”, a declarat, joi, președintele Senatului.

Cei șase reprezentanți ai societății civile prezenți, miercuri, la Palatul Cotroceni au atras atenția asupra politizării Curții Constituționale și asupra faptului că schimbările avute în vedere de Guvern ”pot pune în pericol independenţa justiţiei şi eficienţa mecanismelor din domeniul luptei anticorupţie”. ONG-urile au cerut șefului statului și să sesizeze Comisia de la Veneția cu privire la la mai multe decizii recente ale Curții Constituționale. Au fost prezenți la întrunire reprezentanți ai unor asociații importante din sfera societății civile: Iniţiativa România, Geeks for Democracy, Rezistenţa și Institutul pentru Politici Publice.

Într-un interviu acordat RFI, reprezentanta Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru consultare publica si dialog social în Guvernul Cioloș, prezentă ieri la întrunirea de la Cotroceni, atrage atenția că rolul societății civile în orice stat democratic este determinant. Ea condamnă poziția președintelui Senatului care desconsideră aportul ONG-urilor în societate:

Ascultă:’’În orice stat democratic, asocierea dintre mai mulți oameni care au același set de valori și aceleași preocupări se numește societate civilă vie. În orice țară civilizată, aceste grupuri, care nu se substituie votanților, au rolul lor în a fi atente constant mai mult decât reușesc să fie oamenii luați individual, semnalizează anumite derapaje. ONG-urilor li se datorează de multe ori oprirea unor fenomene de derapaj de la sistemul democratic. Domnul Tăriceanu probabil că în acest moment își aduce aminte de vremurile pe care le credeam de mult apuse în care, ca să poți să decredibilizezi pe cineva, încerci să pretinzi că face un joc și că face parte dintr-un plan. Nu, noi nu facem parte din niciun plan”, spune Violeta Alexandru.

Ascultă interviul integral acordat RFI de reprezentanta Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru:

 
Reprezentanta Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, despre rolul ONG-urilor și al societății civile