WP: Obama și Zuckerberg, discuții despre implicarea Rusiei în prezidențialele din SUA

obama_mark.jpg

Image source: 
www.youtube.com

Patronul gigantului Facebook, Mark Zuckerberg, a fost avertizat de fostul președinte Barack Obama cu privire la influenţa rusă în alegerile prezidenţiale câștigate de Donald Trump. Dezvăluirea este făcută de publicația americană Washington Post. Fostul lider de la Casa Albă s-ar fi întâlnit personal cu miliardarul american în încercarea de a-l convinge de pericolul reprezentat de știrile false care au împânzit internetul prin intermediul Facebook-ului și al mai multor site-uri obscure. Inițial, Zuckerberg calificase drept ”nebună” această ipoteză.

Jurnaliștii de la The Washington Post au aflat că șeful Facebook-ului, Mark Zuckerberg, s-ar fi întâlnit cu fostul președinte american la scurt timp după ce a ridiculizat public varianta ca știrile false difuzate pe reţeaua sa de socializare să fi contribuit la victoria lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

”La nouă zile după ce Mark Zuckerberg considera «nebună» ideea că ştiri false difuzate pe reţeaua sa de socializare ar fi putut să joace un rol-cheie în alegerile americane, preşedintele Barack Obama l-a contactat personal pe tânărul miliardar pentru ca a trage un semnal de alarmă”, titrează ziarul american, care mai scrie că ”într-o sală privată, în marja unei reuniuni a liderilor lumii la Lima, în Peru, cu două luni înainte de învestirea lui Donald Trump, Barack Obama l-a îndemnat personal pe patronul Facebook să ia în serios ameninţarea ştirilor false şi a dezinformării politice”.

”Dacă Facebook şi Guvernul nu abordează ameninţarea, l-ar fi avertizat Obama, lucrurile n-ar putea decât să se întrăutăţească în cursa viitoare la preşedinţie”, potrivit aceleiaşi surse.

Zuckerberg ar fi recunoscut că ştirile false ridicau o problemă, însă i-ar fi răspuns preşedintelui că aceste mesaje nu erau curente pe Facebook, subliniind că problema nu este uşor de remediat, adaugă The Washington Post, citând o sursă la curent cu discuţia dintre cei doi şi care a solicitat protecţia anonimatului.

Această conversație este dezvăluită în timp ce grupul a indicat cu câteva săptămâni în urmă că sute de conturi false, probabil activate din Rusia, au fost utilizate pentru a cumpăra spații publicitare în scopul alimentării tensiunilor politice în SUA înainte și după alegerile prezidențiale. Hackeri având legătură cu Serviciul de informații al armatei ruse (GRU) ar fi început să creeze conturi false pe Facebook în iunie 2016.

În plus, rețeaua a recunoscut că o misterioasă companie rusească a cheltuit 100.000 de dolari în timpul alegerilor din 2016 pe reclame politice care au targetat cetăţeni americani. Nu se ştie dacă acesta a fost singurul caz, cert este că Facebook nu a dat şi alte exemple. Important de menționat: legea electorală din Statele Unite interzice cetăţenilor şi organizaţiilor străine să investească bani pentru a influenţa alegerile.

În aceste condiții, Facebook a acceptat săptămâna trecută să pună la dispoziția Congresului american conținutul mesajelor care ar fi fost finanțate de Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016.

Mark Zuckerberg a postat zilele trecute un mesaj video în care promite mai multă transparenţă în ceea ce priveşte reclamele din cadrul reţelei, vizate fiind în primul rând postările propagandistice.