Parlamentul României a adoptat o declaraţie privind legea educaţiei din Ucraina

Regulament Camera Deputati modificat sarbatori libertate.jpg

Deputaţii şi-au modificat regulamentul (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Deputaţii şi-au modificat regulamentul (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri o declaraţie prin care solicită autorităţilor de la Kiev rezolvarea rapidă a situaţiei privind noua lege a educaţiei. Documentul limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români din Ucraina.

Parlamentul României arată în declaraţia adoptată miercuri că urmăreşte “cu îngrijorare şi maximă atenţie evoluţiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educaţiei 3419-D, care limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare şi îngrijorare în România”.

Parlamentarii fac apel “pentru soluţionarea cât mai grabnică” a actualei situaţii, “prin acţiune cu bună-credinţă, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv şi respectarea strictă a standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale, a acordurilor multilaterale şi bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”.

“Parlamentul atrage atenţia că protecţia la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, care numără peste 400 de mii de persoane, este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autorităţile ucrainene”, se mai arată în declaraţie.

Plenul reunit al Parlamentului a decis deplasarea în Ucraina a unei delegaţii de senatori şi deputaţi, pentru a purta un dialog politic cu autorităţile ucrainene, privind noua lege a educaţiei.