UK: numărul victimelor terorismului e mai mic decât în anii '70 - 90'

atac_terorist_parsons_green.jpg

Atentat terorist la stația de metrou Parsons Green
Atentatul terorist de la stația de metrou Parsons Green a fost al cincilea de acest fel anul acest în UK
Image source: 
http://news.sky.com

În Marea Britanie nivelul de alertă teroristă a fost redus de la critic (cel mai înalt) la sever, la două zile după atentatul cu o bombă artizanală într-un tren de metrou la stația Parsons Green din Londra. Doi suspecți au fost arestați în urma acestui al cincilea atac terorist de anul acesta, bilanțul fiind până acum de 36 de morți. 

Incidentul de la Parsons Green survine la numai o zi după publicarea unor date care arată că numărul arestărilor legate de terorism în Marea Britanie a ajuns la un număr record, cu mai mult de un suspect în medie pe zi fiind reținut sub bănuiala de implicare în pregătirea sau înfăptuirea de acte teroriste.

Anul acesta, înaintea atacului din 15 sepembrie de la Parsons Green, în care 29 de persoane au fost rănite, dar niciuna nu a murit, au mai fost patru atentate teroriste care au provocat victime.

  • 22 martie pe podul Westminster și la palatul Parlamentului din Londra teroristul islamist Khalid Masood a ucis cinci persoane (între care românca Andreea Cristea) dintre care patru cu o mașină condusă în viteză și un polițist înjunghiat. Masood a fost împușcat mortal de poliție;
  • 22 mai, la Manchester Arena, la concertul cântăreței Ariana Grande, atentatorul sinucigaș islamist Salman Abedi a ucis 22 de persoane prin detonarea unei bombe;
  • 3 iunie, pe London Bridge și în împrejurimi, trei teroriști islamiști, Khuram Butt, Rachid Redouane și Youssef Zaghba au ucis prin înjunghiere opt persoane. Toți trei au fost împușcați mortal de poliție;
  • 19 iunie, la moscheea din Finsbury Park, nordul Londrei, o persoană a fost ucisă și mai multe altele rănite în urma intrării unui auovehicul în mulțimea adunată la rugăciune. Darren Osborne, din Cardiff, a fost trimis în judecată pentru omor și tentativă de omor. 

În total până acum anul acesta 36 de morți (la care se adaugă alte zeci de răniți) ca urmare a atentatelor teroriste - patru islamiste și unul islamofob, săvârșite anul acesta în Marea Britanie.

Este cel mai sângeros bilanț din 2005 încoace, anul în care, pe data de 7 iulie patru atentatori sinucigași islamiști au ucis 52 de persoane și rănit peste 700 în trei trenuri de metrou și un autobuz la Londra.

Poliția a efectuat 379 de arestări de suspecți de implicare în activități teroriste în anul încheiat la sfârșitul lui iunie 2017, cea mai ridicată cifră din 2001 de când se fac astfel de statistici.

În același timp poliția și serviciul de securitate intern, MI5, au în fiecare moment circa 500 de investigații implicând 3000 de suspecți de terorism, iar peste 20000 de persoane se află sub observație sub bănuială de legături cu terorismul. 

Număr redus de morți

Dar deși numărul de persoane decedate în atacuri teroriste anul acesta în Marea Britanie este cel mai ridicat din ultimii 12 ani, per total acest număr este relativ scăzut.

Atentat IRA la Belfast în 1993Înainte de anul 2000 marea majoritate a actelor teroriste din Marea Britanie au fost comise de IRA

În perioada 2000 - 2017 numărul celor care și-au pierdut viața în atentate teroriste se ridică la 126, potrivit Global Terrorism Database.  

Spre comparație, în perioada 1985 - 1999 au căzut victime atentatelor teroriste 1094 de persoane, iar în perioada 1970 - 1984 numărul acestora a fost de 2211, în total 3395. 

Majoritatea victimelor dinainte de 2000 sunt o urmare a terorismului separatist irlandez, anul de vârf fiind 1972, când și-a pierdut viața 368 de persoane. 

După 2000 principala cauză a terorismului este fundamentalismul islamist, dar în termeni statistici în fiecare an mult mai mulți oameni mor din cauza folosirii telefonului mobil la volan decât în atentate teroriste. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ