Victor Boştinaru (PSD): Afirmaţia făcută de premierul Olandei este de-a dreptul jignitoare

Victor Bostinaru Iohannis cooperare presedintie UE.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)
Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)

Este intolerabil că România este ţinută în afara Spaţiului Schengen, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului S&D din Parlamentul European. El critică poziţia statelor care se opun intrării României şi Bulgariei în Schengen, adică Olanda, Germania şi Austria.

Victor Boştinaru spune că ţările care se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen sunt adeptele Europei cu mai multe viteze: “Nu întâmplător aceste ţări s-au opus, pentru că ele de la început au susţinut ideea Europei cu mai multe viteze”.

Viziunea despre viitorul Uniunii Europene, expusă miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui “romantic”, a declarat premierul olandez, Mark Rutte: “Juncker este un romantic (...). Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor”.

Întrebat despre propunerea şefului CE ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: “Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

Victor Boştinaru critică declaraţiile lui Mark Rutte: “Afirmaţia făcută de premierul Olandei este de-a dreptul jignitoare, dacă nu o mitocănie politică, afirmaţia la adresa preşedintelui Juncker că nu e doar romantic, dar el citează într-un mod extrem de păcătos că dacă ai viziuni, să te duci la doctor (…). Este până la urmă interesul economic al unui grup de state din UE ca România şi Bulgaria să fie ţinute în şah, fiind obligate să contribuie şi ele o şi fac, respectiv cu resurse bugetare, personal şi toate capabilităţile din Schengen pe banii noştri, servind intereselor României, desigur, dar şi intereselor blocului comunitar, în vreme ce efectele politice şi economice ale apartenenţei la Schengen nu se îndreaptă şi spre România şi Bulgaria”.

 

Coaliţie România-Bulgaria pentru Schengen

 

Eurodeputatul PSD crede că “România şi Bulgaria vor trebui să construiască o coaliţie care să acţioneze extrem de serios, extrem de perseverent, până la preşedinţia românească din ianuarie 2019, pentru că acest lucru a devenit de-a dreptul intolerabil şi este o formă de discriminare şi de marginalizare a României”.

Victor Boştinaru vede România în Schengen anul viitor: “Cred că se va produce după febra alegerilor din Germania, pentru că adesea, mediul politic românesc este tratat cu termeni deloc generoşi, uneori şi merită să fie tratată aşa, trebuie să recunosc, dar adesea, România a fost prizonierul politic al unor alegeri, din Germania, din Franţa, din Olanda”.

“E greu să accepţi explicaţii de genul lupta împotriva corupţiei, pe care domnul Rutte o menţionează, pentru un lucru simplu: două rapoarte ale PE şi evaluări repetate şi oficiale ale CE spun că România îndeplineşte criteriile tehnice, despre asta e vorba la Schengen, de multă vreme şi la cel mai înalt nivel (…). Schengen este strict despre capabilităţi tehnice şi umane de a controla frontiera externă şi România o face impecabil”, spune europarlamentarul.

Victor Boştinaru, despre poziţia Olandei, Germaniei şi Austriei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen