Întrebarea care-și așteaptă răspunsul este dacă Trump e trădător de țară

cay_2.jpeg

Jurnalistul de investigație David Cay Johnston a acordat un interviu în exclusivitate corespondetului RFI în SUA Radu Tudor

David Cay Johnston, jurnalist de investigație cu o carieră de o jumătate de secol, este autorul cărților de mare succes PERFECT LEGAL,  analiză necruțătoare a modului în care sistemul american de impozitare a fost măsluit în favorea celor bogați, și GRATIS - subintitulată "Cum americanii cei mai avuți s-au îmbogățit pe spinarea statului și ne-au lăsat nota de plată".

După marea criză economică din 2008, Johnston s-a exprimat critic la adresa mass-mediei care a tratat superficial subiectul intervenției statale pentru salvarea instituțiilor bancare și industriale în dificultate.  În viziunea lui jurnalistului, mass-media s-a făcut vinovată de aceeași superficialitate în decursul ultimei campanii prezidențiale, neinvestigând trecutul problematic al actualului șef al Executivului. Acest fapt e cu atât mai ciudat cu cât despre Trump se știau foarte multe, grație, nu într-o mică măsură, dezvăluirilor lui David Cay Johnston.

Johnston scrie despre Trump de la sfârșitul anilor 1980. L-a intervievat în repetate rânduri, a răscolit fără încetare prin arhive și documente oficiale pentru a descâlci păienjenișul sutelor de afaceri trumpiene.  Nimeni nu cunoaște mai bine subiectul.  

"Trump de la A la Z",  scrisă și publicată în iureșul campaniei pe baza unei documentații fără egal, spune tot ce era de spus.  "E un efort", precizează autorul în prefață, "de a dezvălui chipul adevărat al lui Trump, nu cel machiat și promovat cu o iscusință excepțională de-a lungul anilor". E o misiune grea aceasta, mai ales acum.  În stilu-i caracteristic, David Cay Johnston perseverează însă,  pe site-ul de investigatii DCReport.org, și într-o carte programată pentru începutul anului viitor, Factorul Trump. 

David Cay Johnston: Nu încape îndoială: Rusia a intervenit în câteva moduri în campania prezidențială americană, inclusiv penetrând sistemele digitale de numărare a voturilor. Dovezi că au modificat rezultatele n-avem până la această oră, dar nici nu s-au efectuat verificări serioase. De câte ori Trump a fost la ananghie, oligarhi ruși au sărit imediat să-l ajute; când a avut mare nevoie, i-au vârât bani în buzunar. De câte ori are ocazia, Donald Trump vorbește în termenii cei mai elogioși despre Vladimir Putin. Când citesc transcrieri ale comentariilor sale, mă izbește asemănarea de structură și ton cu referirile mafioților de rând (prinse pe înregistrările poliției locale sau federale) la șeful găștii lor. Un limbaj aproape identic. Donald Trump a fost compromis de către ruși. Știe că-i extrem de vulnerabil în afacerea  Trump - Soho, în care investitorii și băncile au pierdut bani, dar proiectul a ieșit în câștig. Numai că profiturile au dispărut, cu autorizația scrisă a lui Trump, într-o bancă islandeză aflată sub controlul unui oligarh rus. E cert că loialitatea lui Donald Trump e divizată.  Întrebarea care-și așteaptă răspunsul este dacă e trădător de țară.

Reporter: În timpul campaniei de promovare a cărții "Trump de la A la Z", exprimați tot felul de temeri în legătură cu o posibilă victorie a lui Donald Trump. Spuneați printre altele - citez din memorie - că, dacă Trump ajunge la Casa Albă, conflictele de interese vor fi un joc de copii pe lângă alte probleme, potențial mult mai grave. Recent, într-un interviu televizat, mărturiseați că soarta Americii vă îngrijorează.

David Cay Johnston: De când a dat de veste că încearcă încă o dată să devină președinte - aventura de care vorbește din 1985 încoace - am trăit cu teama că, dacă se alege și dacă se ivește ocazia - de pildă dacă Putin îl ajută creând un incident grav - Donald Trump va prelua puterea,  va suspenda Constituția și se va proclama dictator. (Își descrie de altfel funcția cum ar face-o un dictator.)  Nu-mi mai este teamă de așa ceva. Declarațiile membrilor Marelui Stat Major că nu vor tolera discriminare și neo-nazism în unitățile lor, arată clar că forțele armate nu i se vor alătura, că nu va avea sprijinul lor,  de care are absolută nevoie dacă vrea să declare legea marțială, să se pună în fruntea unui regim militar, sau să răstoarne în alt fel  guvernul democratic al SUA.

Reporter: Dacă acest pericol extrem e scos de pe listă, ce rămâne?  De ce altceva avem a ne teme?

David Cay Johnston: Văd câteva motive de îngrijorare. Mai întâi, a fost ea dezgustătoare apărarea  neo-naziștilor, suprematiștilor albi și capetelor rase, dar ce urmează e mai rău. Mult mai rău. E clar că Donald Trump face tot ce-i stă în putință pentru a trage foloase de pe urma funcției sale.  La hotelul pe care-l are în clădirea vechii Poște – spațiu pe care-l închiriază cu un contract care spune clar că nici un angajat federal nu poate fi parte a acestei tranzacții, dar nimeni nu reziliază contractual – prețul unei camere este de trei ori peste media washingtoniană, și mult deasupra celui practicat de hotelurile de lux cu care concurează direct.  Când declara profituri mult mai mari,  cu o rată de ocupare mai mică de jumătatea mediei, e clar că mulți care au a se gudura pe lângă Administrația Trump, printre ei dictatori străini și corporații, aleg acel hotel ca un semnal către Trump că-l vor răsplăti dacă le face favoruri. Mi se pare uimitor că Parlamentul n-a luat măsuri serioase în acest caz. Ca să nu mai vorbim de faptul că-i o investiție riscantă, pentru că Donald nu-i loial nimănui, nici măcar, în unele cazuri, propriei familii.

Reporter: Și în plan extern? Există un "efect Trump"? Ce consecințe ar putea avea pentru ordinea mondială, pentru locul Americii într-o lume în rapidă transformare?

David Cay Johnston: Trump este incredibil de ignorant în materie de geopolitică. S-a dus în Arabia Saudită și a luat partea guvernului de acolo - care anul trecut a retezat capete într-un ritm de trei pe săptămână, dacă memoria nu mă-nșeală - în disputa acestuia cu Qatar-ul, unde SUA are cea mai mare și importantă instalație militară din Orientul Mijlociu, și unde atât fostul cât și actualul emir subsidiază Al-Jazeera, care oferă știri independente, nu cenzurate de către stat. Amestecându-se astfel în acest diferend Trump a dovedit desăvârșita-i ignoranță în ce privește chestiunile profunde, complexe ale zonei medio-orientale, și a cauzat serioase probleme pe termen lung Statelor Unite. Unul dintre lucrurile care i-au speriat pe mulți este amenințarea că va folosi arma nucleară împotriva lui Kim Jung-Un. I-a conferit astfel acestui om o importanță mai mare decât i se cuvine, tratând retorica sa belicoasă pentru uz intern ca și cum ar conta pentru SUA.  E un indiciu în plus că-i incompetent, ignorant, lipsit de discernământ. Beijing-ul și Moscova jubilează, iar atitudinea sa în chestiunea rasială în special subminează autoritatea morală pe care SUA au dobânbindit-o după cel de-al II-lea Război Mondial ca promotoare a democrației.

Reporter: "Profețiile" dvs. în privința lui Trump s-au dovedit a fi, din păcate (pentru țară și lume) corecte. Ce ne așteaptă, ce ne rezervă viitorul?

David Cay Johnston: Ce ne rezervă viitorul? Nu cred că un razboi nuclear, dar economia americană va avea de suferit, din cauză că Trump nu înțelege economia - domeniu în care, a propos, posedă o diplomă universitară - din cauza atacurilor sale împotriva unor lideri proeminenți ai propriului partid,  și lipsei sale de pricepere în mai toate cele, de la asistența medicală la protocolul diplomatic.

 

Ascultă AICI partea a II-a a interviului cu jurnalistul de investigație David Cay Johnston
1199

Facebook comments