Oficial: Mihai Fifor, numit ministru al Apărării. Gheorghe Şimon, la Economie

oficial_mihai_fifor_ministru_aparare.jpg

Mihai Fifor, propus la şefia MApN (Sursa foto: fifor.ro)
Mihai Fifor, propus la şefia MApN (Sursa foto: fifor.ro)

PSD i-a propus pe Mihai Fifor pentru postul de ministru al Apărării şi pe Gheorghe Şimon la Economie, a anunţat marţi preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Cei doi au depus deja jurământul.

ACTUALIZARE 2: Noii miniştri ai Apărării şi Economiei, Mihai Fifor, respectiv Gheorghe Şimon, au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte. La eveniment au asistat preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi miniştrii săi. Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca preşedintele Klaus Iohannis să facă declaraţii.

ACTUALIZARE 1: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri de la Apărare şi Economie. Ceremonia de depunere a jurământului este programată pentru ora 15, la Palatul Cotroceni.

Liderul PSD spune că l-a sunat luni seară pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-l informa despre aceste propuneri.

Liviu Dragnea susţine că "în principiu", şeful statului a agreat aceste nominalizări.

"Eram cu premierul Mihai Tudose, l-am sunat pe preşedinte, l-am informat care vor fi propunerile noastre astăzi şi sigur, a fost de acord. Preşedintele, de principiu, a agreat aceste propuneri. Sigur că o să le analizeze abia după ce vin hârtiile oficial, dar aseară nu a avut reacţie de respingere sau să nu fie de acord cu noi. Sigur, decizia va fi la dumnealui astăzi", declară Liviu Dragnea.

"Comitetul Executiv Naţional a făcut două propuneri către primul-ministru, respectiv Mihai Fifor la Apărare, iar la Economie, domnul Gheorghe Şimon. Am avut în ultimele zile mai multe discuţii cu primul-ministru referitoare la nominalizarea pentru Ministerul Apărării. Decizia comună a fost Mihai Fifor, pentru că e un om responsabil, are avantajul că în ultimele luni a lucrat la Ministerul Economiei ca ministru şi a mers prin ţară, a văzut obiective economice şi în această perioadă a lucrat foarte mult cu MApN pentru industria de apărare. Gheorghe Şimon este un om cu experienţă foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD", explică preşedintele partidului.

Cine este Mihai Fifor?

Social-democratul Mihai Fifor este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne. În 2015, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a prelua ministerul Transporturilor, aminteşte News.ro.

Mihai Fifor a fost între anii 1994 şi 2001 cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane "C.S. Nicolaescu-Plopşor" al Academiei Române, după care a deţinut funcţiile de director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Dolj şi manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În 2009, el a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012. Începând din 2012, Mihai Fifor este senator. În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana. Mihai Fifor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el deţine o casă în Işalniţa, cu o suprafaţă de 150 mp şi un autoturism Dacia Logan, pe care l-a dobândit prin contract de credit auto. Senatorul are un cont bancar de 49.840,37 lei.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta "nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al Transporturilor".

Cine este Gheorghe Şimon?

Gheorghe Şimon, propunerea PSD pentru portofoliul de la Economie în locul lui Mihai Fifor, care ar urma să preia funcţia de ministru al Apărării, este membru PSD din anul 1992 şi este deputat de Maramureş, la al doilea mandat, el fiind şi vicepreşedinte al organizaţiei Maramureş a PSD, informează News.ro.

Gheorghe Şimon are 56 de ani şi este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (Facultatea de Mecanică).

În perioada 2000-2012, el a fost consilier în Consiliul Judeţean Maramureş, iar din anul 2012 este deputat, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru politici economice, reforme şi privatizare. Până în 2012, timp de patru ani, el a fost director general al SC Angred SRL Baia Mare.

Potrivit declaraţiei de avere, el are două terenuri în intravilan: unul de 300 de metri pătraţi, obţinut în 1987 şi altul în suprafaţă de 633 de metri pătraţi, cumpărat în acest an, la Cluj-Napoca.

Gheorghe Şimon deţine două case: una de 120 de metri pătraţi, construită în 1987 la Vişeu de Sus, alta de 260 de metri pătraţi, la Cluj-Napoca. Soţia sa este judecătoare la Vişeu de Sus.

612

Facebook comments