Pagina de istorie: 11 septembrie, ziua care a schimat cursul istoriei contemporane

11_septembrie.jpg

Turnurile gemene din New York, 11 septembrie 2001
Image source: 
REUTERS/Brad Rickerby

Acum 16 ani, la ora 8.46, ora Americii, un avion al companiei American Airlines, a intrat în plin, cu tot cu pasagerii de la bord, în Turnul de Nord al World Trade Center. A fost începutul celui mai mare atac terorist petrecut pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Care a fost firul evenimentelor și care au fost urmările acestora, la nivelul întregii lumi, aflați din rubrica Pagina de istorie. 

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, lumea avea să fie şocată de atacul terorist la care au fost supuse Statele Unite ale Americii, chiar pe teritoriul lor. La ora la care oamenii soseau la serviciu, în clădirile de birouri World Trade Center, un avion deturnat de terorişti se izbeşte de unul dintre turnuri. În timp ce toate televiziunile transmiteau în direct imagini cu clădirea în flăcări şi fum, un al doilea avion, de data aceasta al companiei United Airlines, urmează acelaşi drum, se izbeşte în plin de cel de-al doilea turn. A fost momentul în care pentru toată lumea a devenit clar că primul impact nu a fost doar un accident, iar Statele Unite se aflau în faţa unui atac terorist concertat.

Panica şi dezinformarea au pus stăpânire şi pe media americană, care, la un moment dat, relata informaţii contradictorii. Alte două avioane fuseseră deturnate. Teroriştii au prăbuşit al treilea avion în clădirea Pentagon-ului, iar un al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri şi membrii ai echipajului au încercat să recâştige controlul avionului pe care teroriştii îl îndreptaseră spre Washinton D.C.. Niciunul din pasagerii şi teroriştii din cele patru avioane nu au supravieţuit. În urma atacurilor, au murit aproape 3000 de oameni, dintre care peste 2600 în New York, în clădirile Turnurilor Gemene, alţii aflaţi la sol, aproape 250 de oameni în cele patru avioane şi 125 la Pentagon.

Atentatul din 11 septembrie 2001 din New York a reprezentat o “bilă neagră” asupra securităţii din SUA şi nu numai. Acest atentat a dus la regândirea planurilor noii ordini de apărare, dar în același timp a consolidat relaţiile internaţionale prin noi acte diplomatice pentru combaterea terorismului. După atentatele de la 11 sepembrie, NATO a decis să se extindă, pentru a include țările care pot contribui la coaliția internațională împotriva terorismului. De asemenea, o altă consecință a fost invazia occidentală în Afganistan care a distrus dictatura talibanilor. O alta poate să fie considerată invadarea Irakului și îndepărtarea lui Saddam Hussein de la putere. În acelaşti timp, intervenţia occidentală a destabilizat regiunea, iar după retragerea trupelor aliate, noul regim irakian s-a prăbuşit, iar vidul de putere a fost umplut, în unele regiuni, de organizaţia teroristă Statul Islamic, cunoscută şi sub denumirea de ISIS. Se poate spune, fără a greşi prea mult, că evenimentul petrecut acum 16 ani încă mai are efecte şi în ziua de azi.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 11 septembrie 2017
740

Facebook comments