Macron în Grecia: Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa

macron_in_grecia.jpg

Image source: 
AFP/EMMANUEL DUNAND RFI.FR

Șase luni de dialog urmate de decizie politică: președintele francez Emmanuel Macron a propus, la Atena, o dezbatere deschisă  a viitorului Uniunii Europene, în locul deciziilor luate în spatele ușilor închise. În Grecia, Emmanuel Macron, care preia rolul de prim actor diplomatic al construcției europene , a vorbit despre importanța reformelor și reformării. 

 

Procesul de reformare a Uniunii Europene trebuie să înceapă în Grecia, la Atena, locul nașterii democrației, a spus Emmanuel Macron în discursul ținut în fața Acropolei. Președintele francez a vorbit, la început, în greacă:
Felul în care a fost gestionată criza datoriilor Greciei a constituit un eșec european, care arată o dată în plus nevoia reformelor, a spus Macron. El a insistat că Uniune e la răscruce și că în lipsa remodelării, construcția europeană s-ar putea destrăma. Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa, a adăugat președintele francez, care a explicat că vede posibilă reformarea numai prin dialog și nu în spatele ușilor închise:Generația noastră poate alege să reformeze Europa. Acum, astăzi! Cei ce iubesc Europa pot și trebuie să o critice, tocmai pentru a o reforma, îndrepta, îmbunătăți. Trebuie să ne regăsim speranța și forța pe care aceasta ne-o dă, energia care ne-a făcut să trecem în trecut peste toate diviziunile. Da, mă aflu aici pentru a vă vorbi despre speranță, democrație și încredere. 

Grecia este hotărâtă să promoveze în Europa "un nou contract pentru democrație, egalitate și solidaritate", a întârit și premierul grec. Alexis Tsipras a transmis că susține ideea lui Macron de numire a unui ministru de finanțe pentru zona euro, la care a adăugat și propunerea unui ministru pentru justiție socială.

Emmanuel Macron a făcut  zilele acestea o vizită de stat în Grecia la capătul unui turneu european care a inclus o vizită oficială la București.

563

Facebook comments