Brexit: Marea tocmeală pentru nota de plată a ieșirii UK din UE

marr_davis.jpg

David Davis (dreapta) intervievat la BBC de Andrew Marr
David Davis respinge ideea că s-ar fi ajuns la un acord cu privire la nota de plată
Image source: 
BBC

Ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, David Davis, a respins categoric speculațiile potrivit cărora premierul Theresa May ar fi acceptat o notă de plată de circa 55 de miliarde de euro în negocierile cu UE. Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat că dorește să "educe" Marea Britanie cu privire la consecințele ieșirii din Uniune. 

"E o prostie. Știrea e complet greșită", a declarat Davis la BBC cu privire la informația publicată de duminicalul Sunday Times în ediția sa din 3 septembrie.

Articolul cita un aliat apropiat al premierului May care ar fi dezvăluit ziarului că de la o ofertă inițială de 22 - 33 de miliarde de euro, șefa guvernului britanic ar fi acceptat că datoriile Marii Britanii față de UE în perspectiva Brexit se situează în jur de 55 de miliarde de euro.

Negociatorii UE nu au menționat o sumă exactă în pulblic, dar majoritatea relatărilor vorbesc despre o cifră mai apropiată de 100 de miliarde de euro, care ar reprezenta obligațiile Marii Britanii față de UE la momentul ieșirii din Uniune, așteptată a fi la sfârșitul lui martie 2019. 

Runda a treia de negocieri desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles s-a terminat fără progrese notabile, iar UE insistă că fără un acord asupra datoriilor britanice negocierile nu vor putea progresa satisfăcător. 

Barnier contra Davis

Barnier urmează să prezinte un raport cu privire la stadiul negocierilor la summitul UE din 19 octombrie și a declarat că vede aceste negocieri ca o ocazie de a-i "educa pe britanici și pe alții despre ce înseamnă să părăsești UE".

David Davis și Michel BarnierDavid Davis și Michel Barnier se situează pe poziții opuse

El a acuzat partea britanică de "nostalgie" și a spus că Marea Britanie trebuie să continue să plătească 14% din totalul contribuțiilor la bugetul UE până în 2020 așa cum s-a angajat în 2014. 

În replică, omologul său Davis a acuzat UE că se teme să vorbească despre viitor. 

Chestiunea notei de plată pentru Brexit pare să fi pus în umbră celelalte două mari subiecte declarate ca priorități ale acestor negocieri de către UE, statutul cetățenilor UE din Marea Britanie și al cetățenilor britanici din statele Uniunii, ca și problema frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Între timp în parlamentul britanic ar urma să înceapă săptămâna acesta dezbaterea proiectului de lege care incorporează toată legislația europeană în legislația britanică pentru a evita haosul legislativ după martie 2019.

Proiectul riscă să întâmpine o rezistență dârză, nu doar din partea opoziției, ci și din partea unor deputați ai Partidului Conservator condus de premierul May, care se tem că acesta va fi un prilej de transfer de prerogative către puterea executivă nemaîntâlnit de pe vremea regilor Angliei, Henric al VIII-lea (1509 - 1547) și Charles I (1625 - 1649).  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
 
Tags: