Decizie istorică în Kenya: Curtea supremă a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale

file-56948d06e60f9_1.jpg

Image source: 
www.synergiafoundation.in

În Kenya Curtea Supremă a decis vineri să invalideze alegerile prezidențiale organizate pe 8 august din cauza 'neregulilor' înregistrate în timpul scrutinului. Instituția a dispus ca un nou scrutin să fie organizat în termen de 60 de zile, transmit Reuters și France Presse. În urma alegerilor fusese declarat învingător președintele în exercițiu Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta care  a fost pentru prima dată ales președinte în 2013, fusese declarat câștigător de către Comisia electorală din Kenya pe 11 august, cu 54,27% din voturi, față de cele 44,74% din sufragii obținute de opozantul istoric Raila Odinga (72 de ani). Acesta din urmă a mai fost învins deja în scrutinurile prezidențiale din 1997, 2007 și 2013.

Decizia Curții Supreme de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale este o premieră în Africa potrivit opoziției dela Nairobi. Decizia, pe cât de dramatică pe atât de neașteptată, a fost adoptată cu majoritate, doi dintre cei șapte judecători exprimându-și opinii disidente.

Coaliția opoziției kenyene Nasa a primit cu entuziasm 'decizia istorică' adoptată de Curtea Supremă, în timp ce Raila Odinga se arată mai scepetic și spune că nu are 'absolut deloc încredere' în capacitatea Comisiei electorale de a desfășura noi alegeri.

După scrutinul din 8 august, opoziția kenyană a denunțat fraude masive și pe 18 august a decis să se adreseze Curții Supreme.

Cel puțin 28 persoane și-au pierdut viața în violențele care au izbucnit în Kenya după ce Uhuru Kenyatta a fost declarat câștigător. Majoritatea au fost împușcați sau omorâți în bătaie de poliție în timpul protestelor din fiefurile opoziției.

523

Facebook comments