Diana - 20 de ani de la moarte, ce fac azi cei dragi și mai puțin dragi

william_diana_harry.jpg

Prințul William, Diana - prințesă de Wales, Prințul Harry
Fiii Dianei - William și Harry - au fost cei care au cinstit în public memoria mamei lor
Image source: 
Getty Images

Împlinirea a 20 de ani de la moartea Dianei, Prințesă de Wales, este un prilej de comemorare dar și de dezbatere publică în Marea Britanie, despre rolul celei care a fost una dintre cele mai vestite femei în cei 16 ani dinaintea tragicei sale morți, într-un accident de mașină, la Paris pe 31 august 1997.  

În mod inevitabil cei care au vorbit public despre Diana au fost cei doi fii ai ei, William, azi în vârstă de 35 de ani și Harry, 33 de ani, cei care erau doar niște copii atunci când au mers pe jos în spatele catafalcului mamei lor de la Palatul Kensington, reședința Dianei, până la catedrala Westminster Abbey unde s-a ținut serviciul funebru.

"A fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care a trebuit să le fac vreodată, acel mers pe jos", a spus William la BBC. "Am simțit că aproape mergea alături de noi, ca să ne ajute să trecem prin asta".

Mai puțin liric, Harry nu s-a putut împiedica să-i menționeze pe fotografii care au urmărit mașina în care se afla Diana, chiar înaintea accidentului de acum 20 de ani din tunelul Alma de pe malul Senei.

"Unul dintre lucrurile pe care mi-a fost cel mai greu să le accept a fost faptul că oamenii care au urmărit-o în tunel au fost aceiași care o fotografiau când era încă muribundă pe bancheta din spate a mașinii", a spus Harry în același documentar BBC.  

Băieții de atunci sunt acum bărbați în toată firea. William, al doilea după tatăl său, Prințul Charles în succesiunea la tron, este căsătorit cu Kate Middleton, cu care are doi copii, George de patru ani și Charlotte de doi ani. 

Căsătoria sa este până acum una aparent fericită, spre deosebire de cea a lui Charles și a Dianei, care a sfârșit cu separare în 1992 și apoi divorț în 1996. 

Harry este în continuare burlac și după un stagiu de luptă ca militar în Afganistan este foarte implicat în activități de caritate, mai ales în sprijinul militarilor răniți în războaiele în care a fost implicată armata britanică. 

Charles - Prințul moștenitor - s-a recăsătorit cu Camilla Parker Bowles, cea cu care a înșelat-o pe Diana, aventură practic de domeniu public, iar acum păstrează o tăcere semnificativă, confruntat cu criticile cu privire la atitudinea sa față de mama copiilor săi, copii care însă l-au apărat pe Charles de aceste critici în aceste zile. 

Teoria conspirației

Fratele Dianei, Contele Spencer, cel cel care a rostit discursul funebru, a acuzat familia regală că l-ar fi mințit cu privire la dorința lui William și Harry de a merge în spatele catafalcului. Este clar că Spencer nu i-a iertat nici azi pe cei pe care îi consideră vinovați de nefericirea fostei prințese. 

Prințul Phillip, Prințul William, Contele Spencer, Prințul Harry și Prințul Charles

William și Harry l-au flancat pe Contele Spencer, alături de bunicul lor, Prințul Phillip și tatăl, Prințul Charles (Getty Images) 

În ceea ce o privește pe Regina Elisabeta a II-a, după un moment de derută pe fondul nemulțumirii populare cu privire la atitudinea ei, percepută ca rece și distantă față de Diana, ea trecut cu brio peste această sincopă, având un jubileu de aur în 2002 și altul de diamant în 2012 - anul Jocurilor Olimpice de la Londra - de mare succes.

Ajunsă la 91 de ani, după 65 de ani pe tron, fosta soacră a Dianei a reușit să se adapteze - pentru a câta oară? - și să salveze imaginea monarhiei.

Mohammed Fayed, omul de afaceri miliardar al cărui fiu, Dodi, era iubitul Dianei care și-a pierdut viața alături de ea în accident, continuă să susțină ideea că prințesa a fost victima unei conspirații puse la cale de familia regală care nu s-ar fi împăcat cu gândul că Diana avea o relație cu un musulman. 

Susținut de avocatul Michael Mansfield, un jurist care pledează în cauze de stânga și republicane, Fayed cere redeschiderea anchetei care a stabilit cu ani în urmă că accidentul din 1997 nu a avut cauze criminale. 

Fayed susține că body-guard-ul lui Dodi, Trevor Rhys-Jones, singurul care a supraviețuit accidentului în care a murit și șoferul Henri Paul, nu spune adevărul atunci când afirmă că nu mai ține minte ce s-a întâmplat atunci.

Rhys-Jones care a fost grav accidentat în 1997 a publicat un volum de memorii în 2000 și de atunci a păstrat tăcerea în public. Potrivit cotidianului The Sun el s-ar fi reîntors în Marea Britanie din Statele Unite unde ar fi lucrat pentru concernul Haliburton din Texas.

În ceea ce o privește pe Diana, fascinația pentru ea pare să fie la fel de intensă după moarte ca și atunci când era în viață. Ne putem doar închipui ce s-ar fi întâmplat dacă trăia azi în epoca rețelelor sociale...

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ