Republica Moldova sărbătorește 26 de ani de independență

republica_moldova_sarbatoreste_independenta.jpg

Moldovenii sărbătoresc Ziua Independenţei (Sursa foto: www.gov.md)
Moldovenii sărbătoresc Ziua Independenţei (Sursa foto: www.gov.md)

Republica Moldova marchează duminică a 26-a aniversare de la proclamarea independenţei. Cu acest prilej, mai mulți șefi de stat, printre care Donald Trump, Vladimir Putin și Klaus Iohannis i-au trimis mesaje de felicitare președintelui moldovean, Igor Dodon. Pe parcursul zilei, se desfășoară mai multe evenimente cultural-artistice, atât la Chișinău, cât și în nordul țării, la Bălți, dar și în centrul Republicii Moldova, la Orhei.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Manifestările dedicate Zilei Independenţei au început de dimineață cu depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului și Complexul Memorial „Maica Îndurerată”. La eveniment au participat oficiali moldoveni, diplomați, oameni de cultură și locuitori ai Capitalei.

Deschiderea oficială a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale. În discursul său, premierul moldovean, Pavel Filip, a menționat că Republica Moldova, cu succese și rateuri, merge consecvent pe calea integrării europene: “În toţi aceşti 26 de ani am avut parte de mai multe promisiuni decât realizări, mai multe dezamăgiri decât împliniri, mai multă sărăcie decât bunăstare. Aşteptările au fost şi rămân enorme. Însă aşteptările mari solicită o mare responsabilitate, multă răbdare, sacrificiu şi foarte, foarte multă muncă”.

În opinia lui Filip, Republica Moldova nu mai poate supraviețui unei noi revizuiri a cursului geostrategic. “A venit timpul să nu mai speculăm pe nostalgii şi promisiuni deşarte. Nu putem să rămânem în continuare ţara şanselor ratate şi a politicienilor inconsecvenți. De asta mi-aș dori ca liderii noștri politici să fie în stare să formeze un front european: avem nevoie de mobilizare și de cooperare între forțele care văd viitorul la Vest”, susține șeful Executivului de la Chișinău.

 

Igor Dodon: “Încă avem o țară fragmentată, dezbinată ideologic și identitar”

 

La rândul său, șeful statului, Igor Dodon susține că “sărbătorirea Zilei Independenței Republicii Moldova este un eveniment de însemnătate deosebită, prin care conștientizăm mândria de neam a națiunii moldovenești”: “În cei 26 de ani, Moldova a trecut prin multe încercări și provocări, dar în pofida lor, am demonstrat capacitatea de a asigura continuitatea statalității țării noastre, prin edificarea republicii și păstrarea neutralității”.

Șeful statului are și regrete: “Prea multe greșeli au fost comise cu mâinile noastre, de către guvernările care s-au perindat în acest sfert de secol. Au fost risipite și jefuite bogățiile enorme ale poporului, au fost luate decizii greșite, care au dus la evenimente tragice. În consecință, încă avem o țară fragmentată, dezbinată ideologic și identitar”.

“Având o societate polarizată geopolitic, interesul național ne îndatorează să reîntregim țara. Dar pentru asta trebuie să renunțăm la vechile fixații, să încetăm de a mai fi ostaticii unor proiecte politice care ne învrăjbesc. Mizez mult pe faptul că politicienii din guvernare și din Opoziție deopotrivă îmi vor auzi mesajul de orientare spre Moldova, nu spre Vest sau Est”, mai declară Igor Dodon.

 

Mesaje de felicitare din partea mai multor șefi de stat

 

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că cea de-a 26-a aniversare a Republicii Moldova este o bună ocazie pentru a exprima aprecierea față de eforturile autorităților moldovene vizând aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și pentru a reasigura Republica Moldova de întregul sprijin al României pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic Bilateral pentru integrarea Republicii Moldova.

“În spiritul acestui parteneriat strategic, doresc să evidențiez disponibilitatea pentru continuarea proiectelor bilaterale de cooperare cu Guvernul și autoritățile locale ale Republicii Moldova, în beneficiul direct și în acord cu așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj de felicitare, semnat de Klaus Iohannis.

Și președintele SUA, Donald Trump, i-a adresat un mesaj șefului statului: “SUA apreciază parteneriatul cu Republica Moldova și idealurile comune privind colaborarea pentru asigurarea securității naționale, combaterea traficului de ființe umane și a pericolelor internaționale. Nu avem nici un dubiu că relația dintre Republica Moldova și SUA va și mai puternică în viitor”.

Cu prilejul Zilei Independenței, preşedintele rus, Vladimir Putin, a punctat că relațiile dintre Rusia și Republica Moldova s-au bazat pe prietenie și respect reciproc al popoarelor și este sigur că și în viitor “o să colaborăm pentru a întări stabilitatea și securitatea în zonă”.

Valeria Viţu, despre Ziua Independenţei Rep. Moldova