Emmanuel Macron la București: ”Vom transforma profund Franța, pentru destinul ei european”

ambasada.jpg

Președintele Emmanuel Macron printre invitații de la recepția de la Ambasada Franței la București, 24 august 2017
Image source: 
Vasile Damian / RFI România

Peluza Ambasadei Franței la București a fost din nou plină ieri seara, în așteptarea discursului pe care președintele Macron urma să-l țină în fața reprezentanților comunității franceze. Și, după cum aveam să aflăm din discuțiile de după discurs, cu membri ai comunității franceze, așteptarea se pare că a meritat.

De altfel, președintele Macron a lăudat rolul comunității franceze în România, atât ca promotoare a intereselor franceze, a investițiilor franceze, a limbii și culturii franceze cât și ca purtătoare a valorilor Franței. Sunteți adevărați ambasadori de zi cu zi, le-a spus el francezilor veniți să-l întâmpine.

Nu a fost însă doar un discurs adresat francezilor din România. Liderul de la Élysées a reluat și principalele puncte ale discuțiilor din cadrul vizitei, venind, de data aceasta, și cu o serie de accente și interpretări personale.

Sosit la ambasadă după dejunul cu premierul român Mihai Tudose, președintele francez a răspuns unor temeri de dată recentă, privind statul de drept și lupta împotriva corupției. Emmanuel Macron a spus că a primit asigurări, atât din partea președintelui cât și a premierului de la București  că lupta împotriva corupției va continua. Reforma propusă în domeniul justiției nu este în concordanță cu exigențele luptei împotriva corupției, a atras atenția președintele Macron.

Un pasaj din discurs, mult așteptat, atât de către spectatorii români dar, după cum am putut observa, și de către cei francezi, a fost cel referitor la dosarul Schengen. Președintele Macron a recunoscut faptul că amânarea unei decizii favorabile României, deși Comisia Europeană a atestat că Bucureștiul era pregătit încă din 2011, a  aruncat o umbră și peste relațiile bilaterale. E timpul să ieșim din această ipocrizie, a spus șeful statului francez, care a promis sprijinul pentru aderarea la spațiul comun fără frontiere.  Însă a ținut să atragă atenția că Spațiul Schengen nu e un cadou.  Pentru că Spațiul Schengen nu funcționează bine. Asfel încât România a fost invitată să participe la reformarea Spațiului Schengen .

Un alt subiect european, abordat tranșant de președintele Macron, a fost cel legat de Europa Apărării. Și aici, liderul de la Paris a vorbit fără ocolișuri despre o ambiguitate românească: ”a vorbi despre Europa Apărării continuând a avea o fascinație atlantistă”. Președintele Macron a afirmat că își dorește un dialog exigent și realist cu România pe această temă și să pună în acest cadrul cooperarea industrială. ”Statele Unite și NATO sunt parteneri esențiali, dar statele europene trebuie să dezvolte o cooperare industrială”, a mai spus președintele francez.

În final, președintele francez a pledat într-o formă surprinzătoare pentru reformarea din temelii a Franței - și aceasta, tot în context european.

”Franţa nu este reformabilă.Mulţi au încercat şi nu au reuşit, deoarece francezii detestă reformele.”- a spus liderul de la Élysées, luând prin susprindere asistența.

”Noi trebuie să ne transformăm în profunzime pentru a ne regăsi destinul, pentru a duce Europa către un nou proiect, pentru a purta universalismul. Aceasta este o luptă care-i face să viseze pe francezi”, a continuat președintele, convingerea că ”Vom reuşi să transformăm ţara pentru a-i reda adevăratul statut de lider european”.

Dar cum a fost primit discursul prezidențial de către membrii comunitățiii franceze?

”Foarte bun, aproape că nu mai am nimic de spus”, se destăinue um membru al comunității franceze colegului nostru Vasile Damian. Iar interlocutorul nostru a remarcat voința președintelui francez în ce privește admiterea României în Spațiul Schengen – dar și atenționarea că Spațiul Schengen nu este neapărat un cadou.

”UN discurs bun, președintele Macron a vorbit liber, fără foi, este tânăr și sper că va fi bine și pentru România”, ne spune o doamnă din România.

Un alt membru al comunității, care recunoaște că nu s-a numărat la început printre votanții lui Emmanuel Macron, a apreciat de asemenea, discursul prezidențial și mai ales ”frumoasele ambiții” pe care acesta le-a ilustrat.

În timp ce un alt francez stabilit la București crede că, pe termen scurt, poate trei cinci ani, societatea franceză va avea de suferit, dar că efectele pozitive ale reformelor se vor vedea în timp.

Însă, după cum atrage atenția un alt interlocutor, ”voința politică este esențială pentru a duce la capăt angajamentele. Discursul a fost bun, sunt lucruri pe care le știam de mai mulți ani, acum sperăm într-o schimbare reală și sut multe de făcut. Și viitorul ne va arăta dacă în spate există sau nu o reală voință politică”.

Ascultă aici reportajul integral