Austria, prima etapa a miniturneului european al lui Emmanuel Macron

macron.jpg

Emmanuel Macron, asteptat joi la Bucuresti
Emmanuel Macron, asteptat joi la Bucuresti

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, împreună cu soţia sa Brigitte Macron, şi-a început astăzi mini-turneul central şi est-european, primul de acest gen de când a ajuns la palatul Elysée. Prima etapă este Austria, mai exact Salzburg.

Emmanuel şi Brigitte Macron sunt aşteptaţi aici la Salzburg de abia la începutul după-amiezii.

Aeronava prezidenţială e prevăzută să aterizeze pe aeroportul internaţional Wolfgang Amadeus Mozart – cum altfel! – la ora 14.10. (15.10, ora Romaniei).

Liderul francez va fi întâmpinat la scara avionului de cancelarul austriac Christian Kern cu care, în urma unei prime runde de convorbiri, va face o declaraţie de presă comună.

După un scurt intermezzo musical la universitatea Mozarteum din oraş, Emmanuel Macron va avea cea mai grea parte de discuţii. Mai întâi cu premierul ceh Bohuslav Sobotka şi apoi cu şeful guvernului slovac, Robert Fico. Pe ambii, liderul francez va încerca să-i convingă să accepte o revizuire a directivei detaşării, principala tema a acestui mini-turneu al preşedintelui francez.

Acelaşi discurs, pedagogic ni se spune şi foarte politic, Macron îl va susţine mâine şi vineri, la Bucureşti respectiv Varna cu interlocutorii săi români şi bulgari.

Liderul de la Paris a promis încă din timpul campaniei sale că va încerca să modifice, să revizuiască în sensul unei înăspriri, respectiva directivă privindu-i pe muncitorii detaşaţi. Asta, spune Macron, pentru a evita creşterea sentimentului anti-european, populist, aşa cum s-a văzut din păcate în Marea Britanie cu Brexitul. Pentru a evita formarea unui potenţial bloc estic contra modificării directivei detaşării, Macron a reuşit să-i aducă aici la Salzburg pe liderii de la Bratislava şi Praga. Varşovia şi Budapesta, unde există rezistenţele cele mai mari dar şi veleităţile populiste cele mai puternice, nu fac parte dintre invitaţi şi nici de pe lista oraşelor vizitate de preşdintele francez.

Cu patru capitale din Est de partea sa – acolo de unde vin cei mai mulţi muncitori detaşaţi în Europa de Vest –, Emmanuel Macron se va putea întoarce la Paris mulţumit şi sigur că în octombrie reforma directivei detaşării va fi aprobată de cei 27.