Manole (PSD): Dacă toată lumea o să-şi schimbe paşaportul în august, se formează cozi

Petre Florin Manole apără autorităţile în scandalul cozilor de la Direcţia de Paşapoarte (Sursa foto: Facebook/Petre Florin Manole)

Autorităţile au acţionat cum au putut de bine în cazul cozilor de la Direcţia de Paşapoarte, declară la RFI deputatul PSD Petre Florin Manole. “Mama mea lucrează în străinătate şi îşi înnoieşte şi ea paşaportul la termenul normal, doar că uneori e nevoie să te programezi”, spune parlamentarul.

Petre Florin Manole crede că “e nevoie de acţiune pe două paliere. Este nevoie de acţiune acum, pentru această perioadă, de exemplu, măsuri de ordin administrativ: prelungire program de lucru şi funcţionare în zile libere pentru Direcţia de Paşapoarte. Sunt nişte măsuri care s-au luat. Este nevoie şi de măsuri pe termen lung, ca astfel de lucruri să fie preîntâmpinate în viitor şi aici dacă nu mă înşel, ministrul Carmen Dan a anunţat că are o iniţiativă legislativă pentru prelungirea valabilităţii paşaportului de la cinci la zece ani, deci o dublare a acestei perioade de valabilitate, ceea ce ar degreva foarte mult munca de la Direcţia de Paşapoarte şi deci ar mai reduce din genul acesta de probleme pe care le întâlnim acum”.

Deputatul PSD consideră că autorităţile au acţionat cât au putut de bine: “Eu cred că au acţionat cum au putut de bine, într-o situaţie de genul acesta. Uneori, politicienii trebuie să spună şi lucruri mai puţin plăcute şi eu mi-aş asuma acest risc şi vă spun că dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în aproape orice ţară, există nişte perioade de vârf în legătură cu eliberarea unor documente, cum este paşaportul şi cozi la paşapoarte, dacă toată lumea se duce... De exemplu în Statele Unite, martie este cea mai aglomerată lună la paşapoarte şi întotdeauna se întâmplă asta şi întotdeauna autorităţile spun: nu mai mergeţi toţi în martie să vă înnoiţi paşapoartele, pentru că-i evident că vor fi cozi şi vor fi probleme. Nu vreau să zic că birocraţia românească este un îngeraş. Evident că există probleme, dar nu cred că trebuie să ducem într-o extremă lucrurile. Mama mea lucrează în străinătate şi îşi înnoieşte şi ea paşaportul la termenul normal, ca toată lumea, doar că uneori e nevoie să te programezi. Dacă toată lumea o să-şi schimbe paşaportul în august, se întâmplă asta. Dacă toată lumea şi-ar schimba buletinul în martie, am avea în martie cozi la buletine. Deci e şi genul ăsta de situaţie”.

Sute de oameni stăteau şi joi dimineaţă la coadă la Direcţia de Paşapoarte din Pipera. De joi, paşapoartele simple temporare se pot elibera şi la sediul din piaţa Amzei.

 
Petre Florin Manole, despre cozile de la Direcţia de Paşapoarte