Statele Unite speră să rezolve prin diplomație dosarul nord-coreean

nk.jpg

Image source: 
rfi.fr / North Korean TV

Statele Unite speră în continuare să rezolve dosarul nord coreean cu ajutorul diplomației. Abordarea dă ușor-ușor rezultate, susține  Ministrul Apărării, Jim Mattis, care atrage atenția că un război ar fi catastrofal.

Regimul de la Phenian va da de necaz ”cum au dat puţine naţiuni vreodată”, dacă ”nu se potoleşte” – era ultima declarație venită de la Washington, chiar de la președintele Trump. 

”Coreea de Nord trebuie să aleagă să pună capăt autoizolării şi să renunţe la ambiţiile sale nucleare. Coreea de Nord ar trebui să înceteze orice luare în seamă a unor acţiuni care vor aduce sfârşitul regimului şi distrugerea poporului său. Acţiunile regimului vor continua să fie depăşite cu mult de ale noastre şi Phenianul  va pierde orice cursă a înarmării sau conflict pe care-l iniţiază”, dubla și secretarul Apărării, Jim Mattis. Acum, declarațiile sale se nuanțează:

Responsabilitatea mea este să ofer opțiuni militare. Chiar și așa, la acest moment, se poate observa efortul diplomatic pe care îl fac Statele Unite. Și aș vrea să rămânem deocamdată pe terenul diplomației.  Știm cu toții ce înseamnă războiul. O confruntare militară ar fi catastrofică.Declarațiile lui Mattis vin pe un fundal extrem de tensionat, cu amenințări directe transmise atât de președintele Trump, cât și de regimul de la Phenian. Cei din urmă au anunțat un plan de lansare a unui atac cu rachete spre insula Guam, teritoriu american. Iar la Washington, președintele Statelor Unite a avertizat regimul nord coreean că va plăti scump orice încercare militară de acest fel.