Țările europene trimit migranții înapoi în Grecia

refugiati_siria.jpg

Migranţii sunt obligaţi să ceară azil în ţările pe teritoriul cărora intră pentru prima oară în Uniune
Migranţii sunt obligaţi să ceară azil în ţările pe teritoriul cărora intră pentru prima oară în Uniune
Image source: 
Wikimedia Commons

State ale Uniunii Europene au început să trimită migranţi care au ajuns în ultimele cinci luni în Europa, prin Grecia, înapoi în acea ţară, pentru ca cererile de azil să le fie evaluate de către autorităţile elene.

Comisia Europeană anunţă că un număr de state membre ale Uniunii au cerut să trimită migranţi înapoi în Grecia şi că au cerut totodată ca Atena să lea dea asigurări că are instalaţii în care să-i primească în mod adecvat.

Potrivit reglementărilor europene, migranţii sunt obligaţi să ceară azil în ţările pe teritoriul cărora intră pentru prima oară în Uniune. Însă aceste reglementări au fost suspendate în 2015, în contextul în care sute de mii de oameni, marea majoritate refugiaţi sirieni, au intrat pe teritoriul Greciei.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că reglementările în domeniul azilului au fost reintroduse în decembrie 2016. Însă ”nu este vorba despre o reluate completă, este (vorba despre o) reluare treptată”, a subliniat reprezentantul executivului comunitar.

Serviciul grec pentru azil a anunţat că Atena a primit peste 400 de solicitări în acest sens.