Exerciții militare ruse în regiunea separatistă Tiraspol

trupe_ruse.jpg

Image source: 
AFP

În contextual noilor tensiuni dintre Moscova și Chișinău, unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționate în Transnistria, au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au forțat râul Nistru, în apropiere de raionul Slobozia, relatează Radio Chișinău. Conform acestui post, exercițiile erau programate pentru sfârșitul săptămânii, dar au fost devansate și efectuate joi.

În timpul forțării Nistrului, un preot era urcat pe un tanc, după cum se poate vedea din fotografiile difuzate de mass-media moldovene. Exercițiile au fost urmărite de numeroși civili, care i-au întâmpinat la final pe militarii ruși la țărm cu flori, "ca pe niște învingători", după ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept”, scrie presa transnistreană.

Guvernul de la Chișinău a declarat săptămâna trecută că, din cauza simpatiei "pacificatorilor ruși" față de regimul separatist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii din stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, amintește Radio Chișinău.

Exercițiul vine și în contextual în care în luna mai Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

În fine, manevrele au loc și pe fondul noilor tensiunilor dintre Chișinău și Moscova după ce guvernul moldovean l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul președintelui rus Vladimir Putin în Transnistria, drept persoană indezirabilă, ca urmare a unor afirmații denigratoare și ofensatoare ale acestuia la adresa Republicii Moldova.