Brexit: Dezacord profund privind Curtea Europeană de Justiție

p035021000602-671722.jpg

Davis Barnier iulie 2017
David Davis si Michel Barnier la finalul negocierilor actuale
Image source: 
@European Communities

Divergenţe de opinie importante privind dreptul cetățenilor rămân între UE și Regatul Unit și în urma acestei săptămâni de negociere, încheiate joi, 20 iulie, la Bruxelles. Chestiunea banilor pe care Londra îi mai datorează Uniunii și problema irlandeză au fost discutate, dar fără mari progrese.

UE persistă în a impune Londrei ca dreptul cetățenilor europeni trăind in Regatul Unit să fie supus Curții Europene de Justiție. Este vorba despre 3 milioane și jumătate de persoane, printre care mulți români si polonezi.

Bruxelles dorește ca acești cetățeni să-și conserve si după Brexit drepturile avute în prezent si câștigate în baza dreptului european. Numai Curtea Europeana de Justiție, al cărei amestec Londra îl respinge, este în măsură sa se pronunțe asupra acestui aspect.

„Recurgerea la Curtea Europeana de Justiție este o obligație, nu o opțiune”, a precizat acum Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit.

Londra vede lucrurile diferit și impune nu doar termene până la care drepturile avute acum să fie treptat diminuate, dar dorește ca acestea să fie supuse legislației britanice. Bruxelles nu poate accepta aceasta, având în vedere că legislația britanică este mai puțin favorabilă; în plus, ea riscă să fie modificată și să devină si mai defavorabilă.

Privind suma, cuprinsă probabil între 60 și 100 de miliarde de euro, pe care Londra o mai datorează Uniunii, poziția britanică nu este acum suficient de detaliată. Prin urmare, nu au fost făcute progrese în negocieri.

De fapt Londra se arată reticentă în a plăti, negociatorul britanic David Davis a refuzat să confirme că un cash-flow va fi instalat între Londra și Bruxelles în cursul părăsirii Uniunii Europene.

Negocierile între cele două părți continua luna viitoare iar în septembrie un acord trebuie găsit privind cetățenii, restanța de plată și chestiunea irlandeză. Doar în urma acestui acord se poate negocia rămânerea sau nu a Regatului Unit în piața comună după Brexit.