Prof. Monika Platek: Sentimentul solidarităţii poloneze este în pierdere din cauza Partidului Lege şi Justiţie

tolerantia-preis-handout-2015-de_page41_image16.jpg

Monika Platek
Image source: 
http://tolerantia-award.eu/

Recentele proteste din Polonia împotriva modificării legislației în justiție, care permite control politic asupra numirii membrilor Tribunalului Constituţional, au adus din nou în stradă mii de cetăţeni nemulţumiţi de direcţia impusă de Partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare.

 “Sentimentul solidarităţii poloneze este în pierdere” comentează la RFI, Monika Platek, profesor de drept la Universitatea din Varşovia. Ea  este de părere că pasul care va urma în Polonia va fi cel de atac la adresa libertăţii de exprimare

Profesoara de drept a Universităţii din Varşovia, Monika Platek, a fost de acord să vorbească în exclusivitate la RFI despre recentele modificări legislative care au scos mii de oameni în străzile din Polonia. Mai jos am extras principalele declaraţii făcute de doamna Platek:

Prezenta Constituţie a Poloniei oferă suficiente posibilităţi partidului Lege şi Justiţiei să introducă programul de guvernământ dorit, dar ceea ce Legea Supremă nu le permite este desigur încălcarea Constituţiei şi modificarea sistemulului legal dintr-unul democrat într-unul autocratic, cu puteri depline.

Ceea ce face Partidul Lege şi Ordine din prima zi de guvernare: distruge cultura legală şi democratică din Polonia. S-a introdus un limbaj legal care dezumanizează şi exclude grupuri etnice sau religioase, neincluse în ceea ce definesc ei drept polonezul model – care este alb şi catolic. Se introduc legi ale trecutului, fără să se gândească la viitorul societăţii sau la realitatea prezentului.

Autocraţia este definiţia cea mai prietenoasă pe care o putem da, dar e important să înţelegem că ţinta lor sunt funcţionarii publici şi oficialii care trebuie să fie controlaţi. Un alt obiectiv a fost să ofere puteri extinse unor instituţii precum seriviciile secrete, poliţia sau Procuratura. De fapt acum se distruge ceva la care noi am lucrat îndelung, anume distincţia între puterea Ministerului Justiţiei şi cea a Procuraturii.

Incă de la venirea sa la putere, la sfârşitul lui 2015 Partidul Lege și Justiție şi-a fixat ca obiectiv  transformarea sistemului judiciar din Polonia. Acum au crescut pedepesele şi se folosesc de noile legi penale drept instrument de ameninţare.

Partidul Lge şi ordine deţine 18% din voturile polonezilor adică aproximativ 5 milioane de susţinători, dar sistemul electoral le –a permis să deţină controlul celor două camere din Parlament.  De asemenea trebuie ştiut că Polonia este o democraţie tânără. Partidele ultimelor două guvernări se bazează reinterpretarea ideologiei moştenită de la Papa Ioan Paul al 2-lea. Doar că Partidul Lege şi Ordine  dincolo de întregul simbolism în jurul catolicului perfect, introduce şi foarte multe programe sociale populiste. Să vă ofer un exemplu măsură “500+ 1”, prin care fiecare familie care aduce pe lume un copil primeşte câte 500 de zloţi, aproximativ 500 de lei sau 125 de euro, iar omul de rând simte direct în buzunare aceste stimulente. Pentru polonezi suma aceasta este importantă şi de aceea trebuie să înţelegem că oamenii caută astfel de partide.

Totuşi merită semnalat din nou că actualul partid de guvernare se bazează şi se bucură de sprijinul Biserii Catolice. O instituţie cu mare influenţă şi care a primit din ce în ce mai multă putere în ultimii 27 de ani.

Biserica Catolică din Polonia nu conduce doar inimile oamenilor, este şi o influenţă politică având în vedere că susţine făţiş diferite măsuri sau legi adoptate de Partidul Lege şi ordine.

Următorul Pas va fi că o conversaţia ca aceasta dintre mine şi dvs nu va mai fi posibilă, va fi incriminată pentru că îmi permit să critic partidul aflat la guvernare.

Fragilizarea  statului de drept se simte din reformele făcute Tribunalului Constituțional, prin care o decizie poate fi adoptată prin majoritate calificată. Dar iau în calcul şi recenta  lege privind mass-media prin care Guvernul are dreptul să numească directorii instituțiilor publice de presă. Concret pasul care va urma va fi acela de a ataca libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Desigur că mulţi cred că urmărim modelul Ungariei de abatere de la statul de drept.  Totuşi e cazul să fac o distincţie pentru a accentua gravitatea faptelor din Polonia. La Budapesta modificările au fost legale, fiindcă Orban deţine majoritatea clară în Parlament, în timp ce Jaroslaw Kaczynski nu are majoritatea calificată şi deci nu are dreptul de a modifica Legea Supremă. Dar liderul partidului încalcă în mod constant Constituţia chiar prin transformarea ei.

Este un atac clar la adresa democraţiei, cu atât mai grav cu cât aceste planuri au fost anunţate încă din programul de guvernare. În Polonia s-a impus o poveste că există ameninţarea disoluţiei statului. Povestea prezentată este că o Polonie puternică poate fi construită doar de polonezi albi şi catolici. 

Interviul acordat Claudiei Zidaru de către profesoara de drept Monika Platek
520

Facebook comments