Macovei la RFI: Îmi e foarte teamă de schimbarea legilor justiţiei

Dosar Colectiv

Image source: 
Sursa foto: pixabay

Numirea procurorilor şefi nu trebuie făcută de către Consiliul Superior al Magistraturii. O spune la RFI europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. Ea se teme că actuala clasă politică vrea să schimbe procedura din prezent, prin care ultimul cuvânt îl are preşedintele ţării.

Monica Macovei spune că se teme de modificarea legilor justiţiei: “Mie îmi e foarte teamă de schimbarea legilor justiţiei. Din 2005 încoace, de când am modificat legile justiţiei, pe concursuri, în fine, pe distribuţii aleatorii şi pe multe altele, dar inclusiv pe numirea procurorului general, adjuncţilor, a procurorului şef DIICOT, adjuncţilor, a procurorului şef DNA, adjuncţilor şefilor de secţii, adică nivelul de management, de atunci politicienii vor să schimbe înapoi şi anume vor să dea la CSM. Acum e aşa: ministrul Justiţiei face o analiză, face interviuri, asta am făcut eu, cu psiholog şi alege o persoană care crede că este potrivită pentru procuror şef DNA (…). CSM face o audiere publică (…), apoi CSM dă un aviz care nu este obligatoriu, dar este important şi propunerea se duce mai departe la preşedinte, care decide DA şi-l numeşte sau poate respinge, dar motivat. Aşa este acum şi e bazat pe principiul răspunderii individuale. Eu cred numai în răspunderea individuală. Dacă eu ca ministru am propus un procuror şef DNA şi apoi după un an văd că nu am nici un dosar mare de corupţie, păi, îl schimb, n-are rost să-l mai ţin, nu?”.

“Procedura dinainte şi la care politicienii vor să revină, tocmai ca să scape de dosarele de corupţie şi de alte infracţiuni serioase este ca numirea să fie la CSM şi CSM-ul cere de mulţi ani să fie la ei. CSM este un organ colectiv, format din 19 membri, votează secret, asta scrie chiar şi în Constituţie, deci nu poţi modifica prin lege. Ce răspundere are un organ colectiv care mai votează şi secret? Dacă a numit sau propus un procuror şef la DNA şi după un an, doi, trei, cum era cazul lui Amăriei, vezi că nu face nimic, cine răspunde, 19 oameni răspund? Niciodată. CSM cum să răspundă? Aţi văzut vreun membru CSM revocat? Sunt numiţi pe şase ani, nu răspunde nimeni, votul e secret şi nu spun cum au votat. Deci nu răspunde nimeni, răspunderea colectivă nu există, asta trebuie să înţelegem cu toţii”, afirmă fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei, despre modificarea legilor justiţiei
913

Facebook comments