Încep discuțiile privind relocarea agențiilor europene din Marea Britanie. Ratează România startul?

ema2.jpg

Image source: 
Facebook

Consiliul Uniunii Europene a propus o serie de criterii obiective privind relocarea, în contextul Brexit, a instituţiilor, inclusiv a Agenţiei Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, scrie EUObserver. Textul nu precizează însă cum vor fi evaluate aceste criterii. Prin urmare, EUObserver estimează că decizia va fi una mai degrabă politică.

În condiţiile în care decizia se va lua prin vot, este posibil ca statul care are cea mai inteligentă campanie de lobby, mai degrabă decât cel care obiectiv va prezenta cea mai bună ofertă, să câştige, apreciază EUObserver.

Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi Autorităţii Bancare Europene (ABE).

Potrivit celei mai recente versiuni a propunerii, Comisia Europeană "va examina ofertele primite din partea statelor membre şi le va evalua în funcţie de criteriile stabilite".

România  și-a manifestat interesul pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Printre criteriile stabilite se numără "garanţia" că agenţiile vor putea fi transferate imediat în noile sedii. Acest lucru presupune prezenţa unei "clădiri corespunzătoare, cu logistica necesară şi cu spaţiu suficient pentru birouri, cu săli de reuniuni şi spaţii pentru arhive, cu telecomunicaţii ultraperformante şi reţele pentru stocarea datelor, precum şi standarde adecvate de securitate fizice şi informatice", se arată într-un document obţinut de EUObserver.

Alte criterii includ "accesibilitatea locaţiei"; dacă există "centre educaţionale adecvate" pentru copiii angajaţilor; "acces corespunzător la piaţa muncii, la servicii de securitate şi la servicii medicale pentru rudele angajaţilor; dacă este disponibil "personal calificat"; şi "anvergura geografică dorită".

Negocierile oficiale privind relocarea agențiilor de pe teritoriul Marii Britanii vor începe la Bruxelles încă de săptămâna aceasta, în cadrul Consiliului Afaceri Generale și al Consiliului European din 22 - 23 iunie.

În acest context eurodeputatul Siegfried Mureșan atrage atenția că România a pornit déjà cu stangul in această cursă, în contextul crizei politice de la București.

Eurodeputatul amintește că Agenția Europeană a Medicamentului este râvnită de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar mai ales de cele care nu dețin încă nicio agenție europeană pe teritoriul lor, Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia. Statul care va reuși să obțină găzduirea acestei Agenții va înregistra, deopotrivă, o reușită diplomatică și una economică, deoarece, pe lângă cele peste 600 sute de locuri de muncă pe care le reprezintă aparatul de lucru al Agenției Europene a Medicamentului, orașul care o va găzdui va deveni o destinație constantă a tuturor companiilor multinaționale din industria europeană a medicamentelor, dar și a instituțiilor internaționale de profil.