Brexit-ul "soft" revine în actualitate în noua situație politică din UK

may_cabinet.jpg

Prima ședință de cabinet după alegeri a cabinetului condus de Theresa May
Prima ședință de cabinet după alegeri a cabinetului condus de Theresa May. Penultima din dreapta Ruth Davidson.
Image source: 
Getty Images

Premierul Theresa May negociază sprijin politic în parlament pentru guvernul său după rezultatul șoc al alegerilor de săptămâna trecută în care Partidul Conservator pe care-l conduce și-a pierdut majoritatea. În noua situație politică varianta unui Brexit "soft" revine în actualitate.

Premierul May discută cu șefa Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Arlene Foster, pentru a obține sprijinul celor 10 deputați DUP în Camera Comunelor, unde Partidul Conservator are acum doar 318 deputați, majoritatea absolută fiind de 326. 

Un astfel de aranjament este în mod inerent instabil, DUP fiind un partid unionist care este angrenat în guvernarea provinciei Irlanda de Nord alături de partidul separatist pro-irlandez Sinn Fein, iar executivul din această provincie a fost suspendat de aproape cinci luni din cauza neînțelegerilor dintre cele două partide.

Guvernul britanic are obligația de neutralitate în Irlanda de Nord potrivit acordului din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt unui război civil care dura de 30 de ani în provincie. 

Or acum, prin această alianță cu DUP guvernul britanic riscă să nu mai fie perceput ca imparțial în provincie unde procesul politic este deja înghețat.

Dar trecând de aritmetica parlamentară strictă, în Marea Britanie a apărut o situație politică nouă, în prejama debutului negocierilor cu Uniunea Europeană privind ieșirea țării din Uniune, negocieri programate să înceapă săptămâna viitoare.

Scrutinul din 8 iunie în care Partidul Laburist din opoziție a obținut 40% din voturi și peste 70% din sufragiile tinerilor în vârstă de 18 - 25 de ani, care au venit la vot în proporție de 66%, față de 69% pe ansamblu arată că electoratul a reacționat împotriva unui Brexit "dur", pe care premierul May părea să-l susțină în campania electorală.

Imbold pro-european

Mai mult, potrivit relatărilor, deputați Conservatori de frunte și chiar miniștri pro-europeni s-au întâlnit cu deputați Laburiști centriști în vederea armonizării poziției britanice în favoarea unui Brexit "soft".

Ruth Davidson (în roșu) și partenera ei Jen Wilson la votareRuth Davidson (în roșu) și partenera ei Jen Wilson la votare

În ultimele zile a revenit ideea rămânerii Marii Britanii în piața unică europeană, iar luările de poziție stridente în favoarea reducerii imigrației după ieșirea din UE au fost puse în surdină. 

Noua situație politică a adus în prim plan o nouă personalitate: Ruth Davidson, lider la Partidului Conservator din Scoția, singura regiune unde Conservatorii au progresat, trecând de la unul la 13 deputați, cel mai bun rezultat din 1983 încoace.

Fără acești 13 deputați, Theresa May nu ar mai fi fost azi prim ministru și în locul ei la numărul 10, Downing Street s-ar fi instalat liderul Laburist, Jeremy Corbyn.

Această realitate politică a fost recunoscută și de premierul May care a invitat-o pe Davidson la prima ședință a cabinetului de după alegeri.

În vârstă de 38 de ani, lesbiană declarată și o pro-europeană convinsă, Davidson a apărut în ultimele zile frecvent în mass media pentru a arăta o altă față a Partidului Conservator: moderat în privința UE, liberal în chestiuni sociale și dispus la dialog cu alte forțe din parlament și din societate în vederea Brexit. 

Între timp, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a spus că e gata de începerea negocierilor și că nu mai este mult timp.

Partea britanică pare mai puțin pregătită de aceste negocieri după rezultatul șoc al alegerilor din 8 iunie care însă au dat un imbold puternic pro-europenilor din Regatul Unit.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ