Marea Britanie: Partidul Conservator își pierde majoritatea în alegeri

votare_uk_2017.jpg

Ziua votării în Marea Britanie
Peste 46 de milioane de alegători au fost chemați la urne să-și aleagă deputații
Image source: 
www.thesun.co.uk

Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Theresa May, și-a pierdut majoritatea absolută pe care o deținea în Camera Comunelor în urma scrutinului parlamentar de joi. 

După atribuirea a 649 din cele 650 mandate de deputat Partidului Conservator a câștigat 318 mandate, față de Partidul Laburist, principalul partid din opoziție condus de Jeremy Corbyn, care a obținut 261, Partidul Naționalist Scoțian (SNP) 35, Partidul Liberal Democrat 12, alte partide 23 de mandate. 

Participarea la vot a depășit 68%, cel mai înalt procentaj din ultimii 20 de ani în alegeri parlamentare.

Cei aproape 47 de milioane de alegători erau chemați la urne să-i aleagă prin scrutin majoritar uninominal pe cei 650 de deputați din Camera Comunelor, unde majoritatea absolută este de 326 de mandate. 

În fapt, cei șapte deputați aleși ai partidului separatist Sinn Fein din Irlanda de Nord nu vor participa la lucrările parlamentului de la Londra, a cărui legitimitate nu o recunosc, ceea ce reduce majoritatea absolută la 322 de mandate.

În situația atuală premierul May ar putea fi obligată să guvereze minoritar, cu sprijinul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, care a câștigat 10 mandate, dar un astfel de aranjament ar putea fi în mod inerent instabil.

În precedentul parlament ales pe 7 mai 2015, Partidul Conservator, condus la acea vreme de David Cameron, a câștigat 37% din voturi și 331 de mandate, față de 30% și 232 de mandate ale Partidului Laburist. 

În termeni procentuali Partidul Conservator a obținut 42% - cel mai bun rezultat de după 1987, în timp ce Partidul Laburist a obținut 40% - cel mai bun rezultat de după 2001, în timp ce Partidul Liberal Democrat a înregistrat 7%, cel mai slab rezultat de după 1959. Procentul cumulat al Conservatorilor și Laburiștilor este cel mai ridicat din 1970 încoace.

Între timp, pe 23 iunie 2016 a avut loc referendumul în care electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană - Brexit, iar premierul Cameron s-a retras din funcție, în locul său fiind aleasă Therea May, până atunci ministru de interne.

Premierul May a declanșat procesul ieșirii din UE, care durează doi ani, pe 29 martie 2017, iar apoi a propus dizolvarea Camerei Comunelor și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, care a fost aprobată cu o mare majoritate de deputați.

Campania electorală ar fi trebuit să fie dominată de subiectul Brexit, dar a fost grav perturbată de cele două atacuri teroriste de la Manchester din 22 mai (22 de morți) și Londra din 3 iunie (opt morți).

Conservatorii au început campania electorală cu un avantaj de aproape 20% față de Laburiști în sondaje, dar prestația considerată ștearsă a premierului May și cea peste așteptări a liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, au dus la reducerea substanțială a acestei diferențe, unele sondaje indicând chiar un parlament fară majoritate.