Trump i-a acordat la Bruxelles o victorie lui Putin (presă). Analist: Prestație amestecată. Trump s-a burzuluit

trump.jpg

Image source: 
pixabay.com

Prestația președintelui Trump la summitul NATO de la Bruxelles, criticată de o parte a presei internaționale. Donald Trump i-a acordat o victorie lui Vladimir Putin, la summitul NATO comentează Foreign Policy. Printre altele, analiștii îi reproșează lui Trump faptul că nu a făcut nicio referire la articolul 5 și nici nu a transmis statelor baltice un mesaj ferm de susținere. Nu a scăpat nici gestul liderului de la Casa Albă, care pare că îl împinge pe premierul din Muntenegru, pentru a lua prim planul. În schimb, Trump le-a reproșat aliaților că nu contribuie suficient la bugetul militar și a făcut o legătură directă între imigrație și terorism. 

La Bruxelles, Donald Trump a avut o prestație amestecată și s-a  burzuluit în fața aliaților europeni, e de părere Șerban Cioculescu, expert în relații internaționale. Trump nu a  menționat articolul 5, dar a nominalizat Rusia ca factor de risc. Statele Unite rămân conștiente de pericole, spune, la RFI, Șerban Cioculescu: 

“Să remarcăm că nu a zis totuși că NATO nu-și va face datoria față de o țară atacată. Toată lumea își amintește: una din primele lui reacții ca președinte a fost să spună că țările baltice nu pot fi sigure de activarea automată a articolului 5 dacă nu investesc în propria lor apărare. Într-un fel faptul că nu a dat acum un angajament ferm se leagă puțin de acea observație. În mod cert el este iritat. (...) Până la urmă cu ce s-a ales Putin? Pentru că oricum Trump nu a spus că articolul 5 rămâne în suspensie. Nu. Pe de altă parte a menționat Rusia ca factor de risc. Acolo s-a burzuluit la Aliații europeni, încercând să le arate că e nemulțumit.„

 

 

Ascultă AICI interviul integral: