Atentat la Manchester - autoritățile vânează o conspirație islamistă

salman_abedi.jpg

Salman Abedi
Autoritățile suspectează că Salman Abedi a avut o rețea de complici
Image source: 
http://metro.co.uk

Poliția britanică a arestat până acum șapte persoane în căutarea unei rețele care ar fi stat în spatele atentatului terorist de la Manchester din 22 mai care provocat moartea a 22 de persoane și rănirea altor 64. Atentatorul sinucigaș cu bombă a fost identificat ca Salman Abedi, cetățean britanic de origine libiană.

Printre arestările făcute la Manchester și în împrejurimi de poliție se numără și fratele mai mare al atentatorului, Ismail, în timp ce o miliție libiană l-a arestat pe tatăl său, Ramadan, și pe fratele său mai tânăr, Hashem, ambii aflați în Libia.

Ministrul de interne, Amber Rudd, a spus că atacul de luni este mai sofisticat decât cele văzute în ultima vreme și că pare probabil - posibil - ca Abedi să nu fi acționat de unul singur.

Între timp, cotidianul New York Times a divulgat fotografii, presupuse a fi obținute de la poliția britanică, care arată resturile unui rucsac, șuruburi și un posibil detonator la locul atentatului, ceea ce ar sugera o bombă în care schijele erau încărcate cu grijă și în mod uniform.

Autoritățile britanice au reacționat cu furie la această divulgare, acuzând în mod implicit autoritățile americane de a o fi provocat și de încălcarea confidențialității.

Cert este că aceste imagini au alimentat speculațiile că Abedi era doar purtătorul acestei bombe artizanale manufacturate de un specialist, ceea ce provoacă îngrijorare cu privire la posibilitatea producerii unui alt atentat similar foarte curând.

Între timp, presa britanică a publicat noi amănunte despre Abedi, un bărbat de 22 de ani, născut la Manchester din părinți refugiați politic de fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

El ar fi început să se radicalizeze prin 2011, când era încă în liceu și după ce a abandonat studiile universitare la Salford - un oraș satelit al Manchester-ului - și a început să frecventeze tot mai asiduu moscheile din sudul orașului, unde locuiește o importantă comunitate musulmană, fiind văzut rugându-se pe stradă.

Legături cu teroriștii

Un lucrător comunitar musulman a spus BBC-ului sub acoperirea anonimatului că doi studenți de la colegiul pe unde a trecut Abedi au alertat poliția cu privire la sprijinul declarat al acestuia pentru teroriștii islamiști, fiind citat chiar ca spunând că "a fi terorist sinucigaș e un lucru bun", iar ministrul Rudd a spus că până la un punct el a fost în trecut în atenția serviciilor de securitate.

Militari și polițiști britanici la LondraMilitari britanici au fost amplasați pe străzi alături de polițiști înarmați (Justin Tallis/Agence France-Presse — Getty Images)

Există informații că atentatorul sinucigaș s-ar fi întors recent din Libia și ar fi trecut prin Londra înainte de a veni la Manchester, dând naștere unor speculații că bomba ar fi fost asamblată în capitala britanică de complici ai săi. 

Ministrul de interne al Franței, Gerard Collomb, a declarat că Abedi ar fi călătorit chiar și în Siria, unde ar fi avut contacte cu organizația teroristă Statul Islamic, care a revendicat atentatul de luni de la Manchester Arena, produs la sfârșitul concertului cântăreței americane Ariana Grande, unde publicul era compus predominant din adolescenți și tineri.

În orice caz, Abedi l-a cunoscut pe Raphael Hostey, un alt islamist din Manchester care a fugit în Siria și este creditat cu recrutarea a sute de luptători pentru Statul Islamic, înainte de a fi ucis de o dronă americană în mai 2016.

Între timp, în unele puncte cheie din Marea Britanie au fost amplasați primii circa 1000 de militari înarmați alături de polițiști înarmați, ca parte a ridicării stării de alertă la nivelul "critic", cel mai înalt, în care un atac terorist este considerat iminent, pentru prima oară din 2007 încoace. 

Atentatul de la Manchester este cel mai sângeros atac terorist din Marea Britanie după 7 iulie 2005, când patru atentatori sinucigași islamiști au provocat moartea a 52 de persoane și rănirea altor mai multe sute în transportul public din Londra.

 
Asultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ