Suedia retrage mandatul european de arestare împotriva lui Assange

julian_assange.jpg

Julian Assange
Julian Assange susține că acuzațiile din Suedia sunt motivate politic
Image source: 
Reuters

Procurorul general al Suediei a decis să abandoneze urmărirea penală a fondatorului Wikileaks, Julian Assange și a retras mandatul european de extrădare împotriva sa. Assange, care era acuzat de viol în Suedia, se află de cinci ani în Ambasada Ecuadorului de la Londra, unde a obținut azil politic.

Marianne Ny a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Stockholm că retrage mandatul întrucât nu i se pot cita lui Assange acuzațiile.

Poliția Metropolitană din Londra, care a cheltuit peste 11 milioane de lire sterline cu paza ambasadei, a anunțat că va continua să păzească Ambasada Ecuadorului dat fiind că Assange este în continuare urmărit pentru neprezentare la curte, infracțiune pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la un an și o amendă.

Autoritățile britanice nu au comentat cu privire la o posibilă cerere de extrădare din partea Statelor Unite care îl acuză pe Assange de divulgarea a sute de mii de documente diplomatice și militare americane. 

"E un scandal că un presupus violator poate evita sistemul judiciar și ca atare un proces la curte", a declarat Elisabeth Massi Fritz, avocata reclamantei despre care a spus că este șocată de decizia procuraturii sudeze. "Ea nu-și poate schimba opinia că Assange a supus-o la viol", a adăugat avocata.

În schimb avocatul lui Assange, Per Samuelsson, a declarat că decizia procuraturii din Suedia reprezintă "o victorie totală" pentru clientul său. 

Conotații politice

Acuzația datează din 2010 pe când fondatorul Wikileaks - un site pe internet dedicat publicării de documente secrete ale unor state - se afla la Stockholm. Assange a respins acuzațiile considerând că relația sexuală cu presupusa victimă a fost consensuală.

Ambasada EcuadoruluiAmbasada Ecuadorului de la Londra este de aproape cinci ani reședința lui Julian Assange

Suedia a emis un mandat european de extrădare împotriva lui Assange, care este cetățean al Australiei, într-o perioadă când acesta se afla la Londra.

Justiția britanică a emis  hotrărâre defintivă și irevocabilă de aprobare a mandatului în 2012 când Assange era eliberat pe cauțiune, dar acesta s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului de la Londra, primind ulterior azil politic din partea președintelui acestei țări, Rafael Correa.

Assange a susținut dintodeauna că acuzațiile din Suedia sunt motivate politic și că de fapr se urmărește extrădarea lui în Statele Unite care poartă o vendetă politică împotriva sa și că în SUA ar risca pedeapsa cu moartea.

În februarie 2016 o comisiei ONU de la Geneva a decis că Suedia și Marea Britanie îl rețin în mod arbitrar pe Assange și au cerut autorităților de la Londra să-i permită să plece în Ecuador.

În urma deciziei procuraturii din Suedia, o sursă din ministerul de externe al Ecuadorului a declarat că vor fi intensificate contactele cu oficialitățile britanice în vederea autorizării de liberă trecere pentru Assange în drum spre Ecuador.