Europarlamentarul Andi Cristea: Banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicienii de la Chișinău

ac.jpg

Eurodeputatul Andi Cristea
Image source: 
andicristea.ro

Parlamentarii europeni se mai gândesc dacă acordă Republicii Moldova, sau nu, asistența financiară de 100 de milioane de euro. Ajutorul, aprobat inițial de Comisia Europeană, ar putea fi blocat.

Banii sunt condiționați de îndeplinirea unor obiective precum combaterea corupției și independența justiției, însă momentan îngrijorează proiectul privind modificarea sistemului electoral. Partidul Democrat (care controlează puterea în R. Moldova) și  Partidul Socialiștilor (subordonat președintelui pro-rus Igor Dodon) doresc să renunțe la sistemul electoral proporțional în favoarea celui mixt.

"Parlamentul European nu a amânat acest ajutor! Parlamentul European, așa cum Comisia Europeană a propus, a condiționat acordarea asistenței macrofinanciare. Există preocupări justificate legate de propunerea de modificare a sistemului electoral. Banii europeni  - e vorba despre 100 de milioane de euro, din care 40 milioane reprezintă un grant, iar 60 de milioane împrumut pe termen mediu - constituie o pârghie importantă de presiune pentru implementarea reformelor de către guvernul de la Chișinău. Toate grupurile parlamentare din Parlamentul European au susținut întărirea elementului de condiționalitate", spune la RFI europarlamentarul social-democrat Andi Cristea. El recunoaște că socialiștii europeni privesc "cu atenție și preocupare schimbarea sistemului electoral în R.Moldova", dar atrage atenția că "cetățenii nu trebuie să plătească prețul. Banii europeni sunt atent monitorizați, nu pot ajunge în buzunare private, ei trebuie să ajungă numai în proiecte destinate cetățenilor", mai declară președintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea (AUDIO).

Discuțiile despre acordarea ajutorului financiar de 100 de milioane de euro R.Moldova vor fi reluate peste o lună, după ce Comisia de la Veneția va întocmi, la 16 iunie, raportul privind sistemul electoral moldovenesc.

Peste 5.000 de persoane au protestat duminică în fața parlamentului de la Chișinău împotriva schimbării sistemului electoral din Republica Moldova, la apelul societății civile și al mai multor partide neparlamentare.

Ascultă interviul cu Andi Cristea, președintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova.