Lungul drum al Legii Salarizării: Documentul a plecat de la Senat pentru noi avize

Proiectul legii salarizării unitare a fost trimis astăzi la Guvern și alte instituții-cheie, pentru a obține avizele necesare. Senatul așteaptă în următoarea săptămână punctele de vedre, înainte ca mult-discutata lege să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate din legislativ. 

Ca orice proiect de lege, înainte de a fi trimis la comisii, are nevoie de punctele de vedere ale Guvernului, Consiliului Economic şi Social, Consiliului Legislativ. Nu numai acestea. Sunt mai multe avize de care are nevoie. Termenul în general este de 30 de zile. Noi am solicitat să primim răspunsul în şapte zile”, a transmis vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda. Imediat ce aceste avize vor ajunge la Biroul Permanent al Senatului, legea salarizării unitare ar urma să intre în dezbaterea comisiilor. Acolo se vor putea aduce, așa cum prevăd procedurile,, amendamente. Rămâne însă valabil termenul asumat de coaliția la guvernare pentru intrarea în vigoare, respectiv luna iulie. 

Proiectul a fost depus la Senat de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu în 24 aprilie. Impactul real al creșterilor de venituri promise de guvern este încă neclar: ministrul Muncii vorbește de o cifră de până în 30 de miliarde de lei, în vreme ce mulți analiști economici prognozează cheltuieli duble. Proiectul a stârnit și numeroase controverse, după ce o parte din sindicate au reclamat faptul că nu au fost consultate înainte de depunerea documentului la Senat.