Norica Nicolai: Încă din 2009 erau indicii că rezultatul alegerilor ar fi fost deturnat

norica_nicolai_indicii_alegeri_falsificate.jpg

A fost deturnat rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009?
A fost deturnat rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009?

Deschiderea unui dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 era justificată încă de atunci, declară la RFI europarlamentarul Norica Nicolai (grup ALDE). Ea comentează decizia Parchetului instanţei supreme de a face o anchetă, după dezvăluirile lui Dan Andronic.

Norica Nicolai e de părere că “era justificată deschiderea unui dosar penal inclusiv în 2009, când public au apărut o serie de dovezi care puteau conduce la concluzia că alegerile ar fi fost falsificate. Să ne amintim că televiziunile, presa scrisă devoalau de pildă existenţa unui număr de o mie de cetăţeni într-o locuinţă, care votaseră la aceste alegeri. Atunci ar fi fost necesar. Sigur, este necesar şi acum, niciodată nu e prea târziu, dacă vrem să clarificăm o situaţie, să o facem în cadrul unui proces penal”.

Întrebată dacă în opinia sa, alegerile prezidenţiale din 2009 au fost falsificate, Norica Nicolai a răspuns: “Nu cred că în totalitate, dar nişte indicii cu privire la deturnarea rezultatului alegerilor există. Nu ştiu dacă aceste falsuri în procedura electorală, în rezultatul electoral au putut influenţa definitiv rezultatul alegerilor, dar sigur, lucrul ăsta trebuie cercetat”.

Care vor fi consecinţele juridice şi politice ale anchetei penale? “În funcţie de rezultat, juridic este firesc ca dacă există vinovăţii şi se conturează săvârşirea unor infracţiuni, să urmeze calea legală, adică să se procedeze la judecarea acestei cauze şi la condamnarea vinovaţilor. Politic, pentru a nu ştiu câta oară se mai aruncă o umbră de neîncredere asupra statului român, care din păcate, nu face ceea ce trebuie să facă la timp”, spune europarlamentarul.

Norica Nicolai, despre alegerile prezidenţiale din 2009