Procurorii amenință că vor ataca la CCR legea salarizării unitare

Procurorii critică proiectul legii salarizării unitare și amenință că, dacă va fi promovat în această formă, vor ataca actul normativ la Curtea Constituțională. Principala nemulțumire a procurorilor este că, așa cum arată acum proiectul legii salarizării unitare, indemnizațiile judecătorilor urmează să crească până în 2022 într-un ritm mai alert decât cele ale procurorilor. ”Ar fi o premieră nefastă pentru România ca Guvernul să facă diferență între două categorii de magistrați: procurorii și judecătorii”, afirmă, într-un interviu acordat RFI, Bogdan Gabor, președinte al Asociației Procurorilor din România.

Creşterile salariale prevăzute pentru sistemul judiciar, până în 2022, vor fi mai consistente pentru pentru magistraţii cu funcţii de conducere, majorările fiind procentual cu atât mai mari cu cât un magistrat are o funcţie mai înaltă. Astfel, preşedintele ICCJ şi procurorul general vor avea salarii cu 13% mai mari, pe când un procuror şef de birou va primi un salariu mărit cu numai 2%.

Salariile preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului ICCJ vor creşte cu 13%, în timp ce pentru procurorii şefi ai DNA şi DIICOT, pentru vicepreşedintele ICCJ şi pentru prim-adjunctul procurorului general majorarea salarială va fi de 11,5%, iar pentru preşedinţi, procurorii generali şi prim-procurori de la curţile de apel, tribunale, judecătorii şi parchete de pe lângă aceste instanţe salariile vor creşte cu 10%.

O majorare de 9% o vor avea consilierii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism 9%

Cu 8% cresc salariile pentru următoarele funcţii: procuror şef secţie, procuror şef secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism 8%. Adjuncţii acestora vor beneficia de un plus la salariu de numai 5%. Procurorii care sunt şefi de serviciu şi de birou au majorări de 3%, respectiv 2%.

Gabor: Dacă nu va fi modificat, vom ataca proiectul la CCR

Bogdan Gabor, fost vicepreședinte al CSM, actual președinte al Asociației Procurorilor din România: Pentru prima dată în istoria recentă a României, este afectat statutul procurorilor. Este prima dată când se întâmplă asta în Europa. Afectarea statutului financiar e un prim pas în afectarea statutului procurorului și statutului de magistrat al procurorului.

Reporter: Ca și exemplu concret, de ce diferențe de creșteri salariale vorbim?

BG: Conform proiectului de lege, un procuror stagiar va ajunge să câștige, până în 2022, un salariu lunar de aproximativ 7.700 de lei, pe când un judecător stagiar va avea în jur de 8.500 de lei.

R: Dar în prezent de la cât pleacă salariul unui procuror sau al unui judecător stagiar?

BG: De la aproximativ 4.500 de lei până undeva la 14.000 de lei, la cel mai înalt nivel, respectiv la Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

R: Ce solicitări veți adresa Guvernului, având în vedere că proiectul legii salarizării unitare nu a fost depus deocamdată în Parlament și mai poate fi modificat?

BG: Aceasta este speranța noastră că, nefiind depus în Parlament, vom găsi înțelegere din partea Executivului...

R: Dar președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat de înțeles că modificări substanțiale la acest proiect sunt improbabile. Ce veți face dacă lucrurile vor rămâne neschimbate. Luați în calcul vreo formă de protest?

BG: Sper să găsim înțelegere. Din câte am înțeles, vor fi primite toate amendamentele de bun simț..

R: Dar ce speranțe concrete aveți având în vededere că, până acum, nu ați fost nici măcar consultați cu privire la acest proiect de lege?

BG: Da, magistrații nu au fost consultați. Din câte cunosc, nu a fost consultat nici CSM-ul cel puțin până la ședința plenului CSM din 6 aprilie. Dacă nu vom găsi înțelegere la nivelul Executivului, vom identifica toate căile legale de a readuce această inechitate în matca sa de constituționalitate.

R: Adică veți ataca la CCR această lege?

Ascultă:BG: Da. Ne bazăm aici pe deciziile și practica CCR. (...) Curtea a pronunțat decizia 866/2006 prin care a stabilit fără echivoc că judecătorii și procurorii se află în aceeași situație juridică prin statutul lor constituțional similar, inclusiv statutul financiar.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Bogdan Gabor, președinte al Asociației Procurorilor din România:

 
Bogdan Gabor, președinte al Asociației Procurorilor din România, despre nemulțumirile procurorilor fața de legea salarizării