(Exclusiv RFI) Protestatar din Belgrad: Politica în Serbia este un abuz. O săptămână cu acuze de fraudă electorală

1000x563_362698.jpg

Protestatari în Belgrad
Protestatari în Belgrad
Image source: 
www.euronews.com

Zeci de mii de oameni protestează de mai bine de o săptămână în Serbia împotriva alegerii ca preşedinte a lui  Aleksandar Vučić. Protestarii, în special studenţi, dar şi reprezentanti ai sindicatelor poliţiei şi armatei, s-au adunat în faţa guvernului, pentru a cere repetarea scrutinului câştigat de premierul Vucic cu 55% din voturi, în circumstanţe considerate controversate. Manifestanţii acuză multiple fraude electorale şi condamnă corupţia statului sârb.

Stevan Grubacki, muzician şi activist belgrădean spune că el şi sârbii ies în stradă  de mai bine de o săptămână din cauza unor motive clare: corupţia, stilul autoritar, politica mafiotă şi de foarte multe ori stilul provocator naţionalist fiindca se încearcă acţiuni care să incite tensiuni entice în Kosovo, fără a fi  în vreun fel si dorinţa cetăţenilor.

“Situaţia este greu de indurat. Politicienii noştri comunică una spre comunitatea europeană pentru a primi fonduri şi realizează cu totul şi cu totul alte fapte în realitate. De multe ori nu avem acces la nişte fonduri destinate nouă, din cauza corupţiei. Putem vorbi opresiune la multe niveluri ”.

Claudia Zidaru: Cenzura este unul dintre instrumentele folosite de autorităţi,  se plâng protestarii. Unde se simte impactul cel mai puternic?

Stevan Grubacki: Ne dorim schimbarea acestui sistem autoritar. Vrem o democraţie. Trebuie  să schimbăm tot ce s-a sedimentat în ultimii 30 de ani în ţara noastră. Politicienii noştri sunt urmaşii lui Slobodan Milosoveci şi ai lui Vojislav Šešelj. De la ei au învăţat tehnici de manipulare şi control. Profesorii politicienilor noştri de astăzi au fost cele mai sinistre personaje din ultimele decenii din Europa.

Acum 7 zile am avut alegeri, de aici a început totul fiindcă protestatarii acuză fraudarea rezultatelor prin multiple cazuri de vot ilegal, mai ales după ce mai multe anchete au arătat fapul că persoane decedate erau inregistrate ca votanti, în timp ce presa păstrează tăcerea. Nu doar astfel de cazuri au fost constatate, ci şi presiuni sau trafic de voturi cu probe care nu vor mai pute fi ignorate nici măcar de autorităţi.

Rezultatele sunt false, presa este controlată în întregime fără să avem şansa de a accesa informaţii corecte. Luptăm pentru o democraţie reală, nu pentru cea pe care ne o oferă ei.

Claudia Zidaru:  Există un aliat  instituţional al cetăţenilor care protestează?

Stevan Grubacki: De fapt chiar avem. Acum 2 zile sindicatele poliţiei şi armatei au emis un comunicat prin care au anunţat că nu vor folosi forţa împotriva protestarilor. A fost un semn că ni s-au alăturat. Fiindcă în Serbia toată lumea suferă, toată lumea care nu face jocul acestui sistem. Politica în Serbia este un continuu abuz. Intenţiile lor sunt mereu de a-şi extinde puterile, fiindcă au în plan diferite modificări legislative. In aceste condiţii nu se mai respectă drepturile omului, să zicem că sunt doar minimal protejate. Iar oamenii au obosit, e drept nu cei tineri. Nu mai zic de restul cetăţenilor care au acces doar la telviziunile controlate şi care trebuie să facă eforturi uriaşe pentru a înţelege adevărul. Dar oamenii au ieşit în străzi, duminică s-au strâns peste 50.000 de oamenii în timp ce televiziunile anunţau câteva mii.  

Aleksandar Vučić reprezintă un sistem care trebuie schimbat cu totul  în Serbia. Exodul sârbilor în state mai prospere este motivat de felul în care arată ţara la nivel politic, pleacă toate creierele competente, iar nouă acum ne trebuie muşchiul care să acţioneze în forţă. Tinerii sârbi vor să rămână în ţară, sunt persoane calificate, care au avut acces la anumite condiţii şi au aşteptări. Aceştia sunt tinerii care protestează împotriva lipsei de perspectivă cauzată de politica unui sistem corupt.

Nu îţi poţi găsi un loc de muncă dacă nu eşti afiliat unui partid sau unui politician. Marea problemă este din interior, e ca un cancer care ne macină din interior.

 
Interviu actvist sârb, Stevan Grubacki