Preşedintele UDMR: Legea salarizării trebuie să rezolve discrepanţele uriaşe din sistemul public

presedinte_udmr_legea_salarizarii_discrepante.jpg

Legea salarizării, pe agenda coaliţiei PSD-ALDE (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legea salarizării, pe agenda coaliţiei PSD-ALDE (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

O lege a salarizării este necesară, spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care nu ştie însă “în ce măsură proiectul va satisface toate nemulţumirile”.

Kelemen Hunor precizează că nu a văzut proiectul legii salarizării: “Noi nu am văzut forma propusă de Ministerul Muncii, în urma consultării în Cabinet, nu cunoaştem exact cum va arăta, doar ce a apărut în presă, deci nu a existat o consultare, cel puţin până la această oră”.

“În ceea ce priveşte promovarea proiectului de lege ca o iniţiativă parlamentară, eu nu văd nici o problemă. Până la urmă, dacă vrem să redăm rolul Parlamentului, rolul de legiferare al Parlamentului, dacă vrem să redăm credibilitatea Parlamentului, atunci nu avem cum să spunem că un proiect de lege nu poate să fie promovat prin iniţiativă legislativă (parlamentară-n.r.)”, spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor declară că legea salarizării trebuie să rezolve discrepanţele din sistemul public: “Este nevoie de o nouă lege a salarizării, dar nu ştiu în ce măsură proiectul cu care vor veni cei din coaliţie va satisface toate necesităţile şi toate nemulţumirile, pentru că în acest moment în sistemul public există discrepanţe uriaşe, nedreptăţi uriaşe, sunt probleme extrem de mari în tot sistemul public şi trebuie corectate aceste diferenţe uriaşe care au apărut prin reglementări sectoriale pe parcursul anilor, fără să se ţină cont de multe alte aspecte”.

“Nici eu nu cred că poţi să treci peste productivitate, dar nici nu pot să fiu de acord că în România salariile trebuie să fie la un nivel foarte-foarte jos. Nu trebuie să intrăm într-o spirală de inflaţie, nu trebuie să avem o creştere bazată doar pe consum şi deficitul de comerţ exterior trebuie ţinut sub control. Până la această oră nu văd eu semnale de îngrijorare, dar sigur, până când nu vedem toate detaliile din acest proiect de lege, eu nu vreau să intru în speculaţii”, conchide liderul UDMR.

 
Kelemen Hunor, despre legea salarizării