Brexit-ul, declanşat oficial. May: Nu mai există cale de întoarcere. Tusk: Nimeni nu are de câștigat

brex.jpg

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk

(ÎN ACTUALIZARE) Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din UE. Anterior, premierul Theresa May a semnat documentul de notificare a intenției de ieșire din Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE 9: Sectorul financiar britanic lucrează la propuneri care să îi permită păstrarea clienţilor din UE după Brexit, chiar dacă firmele înfiinţează noi operaţiuni în Europa pentru a putea păstra accesul pe piaţa unică, relatează Reuters. Un astfel de sistem ar putea limita plecarea companiilor şi locurilor de muncă din centrul financiar al Londrei, cel mai mare din Europa, în ţări din UE.

ACTUALIZARE 8: Preşedintele francez Francois Hollande, aflat în vizită în Indonezia, a avertizat că procesul de ieşire a Marii Britanii din UE va fi dureros pentru britanici şi că va promova Europa cu mai multe viteze, relatează The Guardian.

„Cred că va fi dureros pentru britanici (...) (Brexitul – n.r.) va forţa Europa să meargă mai departe – fără îndoială cu diferite viteze”, a subliniat el.

ACTUALIZARE 7: Lira a trecut pe o creştere uşoară, în tranzacţii volatile, iar acţiunile companiilor britanice scad, după ce premierul Theres May şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au declanşat oficial procesul de separare a Marii Britanii de UE, relatează Reuters. Lira a atins miercuri un minim  al ultimelor opt săptămâni, de 1,2377 dolari pe unitate, dar şi-a revenit la 1,2478 dolari pe unitate, după confirmarea trimiterii scrisorii lui May, moneda fiind în urcare cu 0,2%.

ACTUALIZARE 6: La București, premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat regretul că Marea Britanie nu va mai fi un partener în cadrul comunităţii europene, precizând că prioritatea Guvernului este acum protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie. “Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne”, mai afirmă premierul.

ACTUALIZARE 5: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat miercuri, la scurt timp după ce a acceptat scrisoarea oficială prin care Marea Britanie a invocate Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, că a început un proces din care nicio parte nu va avea de câştigat şi că este vorba numai de controlul consecinţelor negative, deşi există, „în mod paradoxal”, şi un aspect pozitiv al Brexit.

„Obiectivul nostru este clar: să minimalizăm costul pentru cetăţenii UE, pentru afaceri şi pentru statele membre”, a spus Tusk într-o conferinţă de presă, în care a admis că „nu există niciun motiv pentru a ne preface că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra”. „În definitiv, aproape toţi europenii, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, şi-ar dori să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 4: Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a dat asigurări că UE este pregătită pentru Brexit şi şi-a exprimat speranţa că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat. „Astăzi (miercuri – n.r.) nu este o zi bună. #Brexit marchează un capitol nou în istoria Uniunii noastre, dar suntem pregătiţi, mergem mai departe, sperând că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat”, a scris Tajani într-un mesaj publicat pe Twitter.

ACTUALIZARE 3: Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, şi-a exprimat miercuri încrederea că negociatorii britanici vor reuşi să obţină un acord vamal cu Uniunea Europeană, care să permită funcţionarea fără probleme a graniţelor după retragerea Marii Britanii.

ACTUALIZARTE 2: În Franța, prezidenţiabilul Emmanuel Macron a declarat miercuri după-amiază că prioritatea sa este protejarea cetăţenilor europeni după ce Marea Britanie declanşează procesul formal de retragere din Uniunea Europeană. Potrivit sondajelor, candidatul En Marche! are cele mai mari şanse să îi ia locul socialistului Francois Hollande la Palatul Elysee.

ACTUALIZARE 1: Premierul Theresa May, în Camera Comunelor: ”În conformitate cu dorinţele poporului, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric, după care nu mai există o cale de întoarcere”.

Scrisoarea, semnată în temeiul articolului 50 al Tratatului de Lisabona din 2009, a fost înmânată în cursul zilei de miercuri la Bruxelles președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Premierul May urmează să țină o alocuțiune în Camera Comunelor a parlamentului de la Londra în care va face un apel la unitatea Regatului și va promite să reprezinte toți locuitorii țării, inclusiv cetățenii UE din Marea Britanie al căror statut este încă incert.

Peste exact o lună, la 29 aprilie, liderii UE fără Marea Britanie reuniți la un summit vor da un mandat de negocieri Comisiei Europene. 

Negocierile vor începe în mai-iunie 2017 și data țintă de încheiere ar fi octombrie 2018. După încheierea negocierilor până în martie 2019 acordul dintre Marea Britanie și UE va fi supus ratificării parlamentului britanic, Consiliului European și Parlamentului European. 

Pe 29 martie 2019 va înceta statutul de membru UE al Marii Britanii cu excepția cazului în care cei 27 de membri UE decid cu unanimitate prelungirea negocierilor. 

Cei mai mulți observatori consideră că perioada de doi ani este foarte scurtă pentru ceea ce se anunță a fi probabil cele mai complicate negocieri din istoria omenirii. Un ministru britanic asemuia aceste negocieri unei partide de șah tridimensional care se joacă legat la ochi. 

Statutul cetățenilor UE

Pe agenda negocierilor vor figura prioritar statutul celor peste patru milioane de cetățeni (3,2 milioane cetățeni UE din Marea Britanie și un milion de cetățeni britanici din UE) precum și nota de plată ce va trebui achitată de Marea Britanie ca parte a ceea ce Uniunea consideră a fi obligații asumate și era recent estimată de surse ale Comisiei Europene la 60 de miliarde de euro.

Premierul May are o misiune foarte dificilă nu doar în privința negocierilor ci și pe plan intern. Apelul ei la unitate survine într-o perioadă în care Regatul Unit face față din nou tendințelor separatiste.

Parlamentul Scoției, dominat de separatiști, a votat în favoarea unui nou referendum privind independența, deși premierul May, care trebuie să aprobe convocarea unui asemenea scrutin, este ferm opusă organizării sale până ce nu va fi încheiat procesul ieșirii din UE.

Poate mai serioasă este amenințarea separatistă din Irlanda de Nord, unde imposibilitatea formării unui executiv regional după recentele alegeri anticipate conjugată cu teama că frontiera cu Republica Irlanda va deveni una "dură" după Brexit a încurajat politicienii naționaliști pro-irlandezi să ceară organizarea unui referendum privind reunificarea insulei și deci rămânerea în UE, referendum căruia autoritățile de la Londra nu i se opun.

Scoția și Irlanda de Nord au votat în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 23 iunie 2016, în timp ce electoratul pe ansamblul Regatului Unit a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din Uniune. 

Urmează o perioadă de incertitudine în cadrul unui proces în premieră absolută în istoria omenirii. Un lucru este însă cert: regulile de imigrație în Regatul Unit nu se schimbă după 29 martie și orice schimbare în acest domeniu va trebui aprobată de parlament și va intra în vigoare numai după ce Marea Britanie nu va mai fi membru UE:

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ