Theresa May, discurs în Parlamentul britanic: ”Nu vom ceda niciodată”

theresa_may_parlament_britanic_nu_vom_ceda_niciodata.jpg

Theresa May, în Parlamentul britanic, joi, 23 martie 2017 (Foto: AFP)
Theresa May, în Parlamentul britanic, joi, 23 martie 2017 (Foto: AFP)

În continuarea activității în mod normal găsim cel mai bun răspuns la terorism, un răspuns care le neagă victoria dușmanilor - Theresa May.

Premierul britanic, Theresa May, a confirmat joi, într-un discurs adresat Parlamentului, că persoanele rănite în atacul de miercuri din fața Palatului Westminster sunt de mai multe naționalități și includ 12 britanici, patru sud-coreeni, trei elevi francezi, doi români, doi greci, un german, un polonez, un irlandez, un italian, un chinez și un american.

Ea a subliniat că un “act de terorism a încercat să reducă la tăcere democraţia”, dar britanicii nu se tem şi nu ezită.

“Ne întâlnim aici, în cel mai vechi Parlament, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le presupune vor triumfa întotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului şi statul de drept sunt reprezentate aici, în acest loc, dar sunt împărtăşite de oameni liberi din toată lumea”, a adăugat premierul.

Șefa guvernului britanic a insistat, de altfel, că victimele erau oameni simpli și că atacul este unul împotriva oricărui cetățean al acestei lumi libere. În discurs, Theresa May a apreciat că tot cetățenii sunt cei care pot da și cel mai bun răspuns la atacurile teroriste.

”Cel mai bun răspuns nu stă în cuvintele politicienilor ci în acțiunile de fiecare zi ale oamenilor simpli. Dincolo de aceste ziduri, în scene repetate în fiecare localitate și fiecare oraș din întreaga țară, milioane de oameni își continuă viața de zi cu zi. Străzile sunt pline ca și până acum, birourile și cafenele, la fel. În timp ce vorbesc, mii de oameni se vor urca în trenuri sau avioane pentru a călători la Londra, cel mai măreț oraș de pe pământ. În aceste acțiuni, milioane de acte de normalitate, găsim cel mai bun răspuns la terorism, un răspuns care le neagă victoria dușmanilor, care refuză să îi lase să câștige, care le arată că nu vom ceda niciodată”, a explicat Theresa May.

Pe de altă parte, premierul britanic a anunțat noi măsuri de securitate după sângerosa ”atrocitate” de miercuri după-amiază, deși a explicat că nivelul de alertă teroristă va fi menținut la ”sever”, al doilea ca gravitate, ce indică posibilitatea să aibă loc și alte tenative de atacuri în următoarea perioadă. May a spus că, deocamdată, nu se pune problema activării nivelului maxim pentru că nu există o amenințare  specifică și iminentă.

”Nivelul amenințării teroriste în Marea Britanie a fost stabilit la ”sever”, însemnând că sunt posibile tentative de noi atacuri. E al doilea nivel ca gravitate. Cel mai ridicat nivel este cel ”critic”, însemnând că există informații clare că un atac este iminent. În lumina atacului de ieri am decis totuși să menținem la ”sever” nivelul alertei”, a declarat Theresa May.