Parlamentul britanic aprobă declanșarea procesului ieșirii din UE

camera_comunelor.jpg

Camera Comunelor
Camera Comunelor a împuternicit prim ministrul să declanșeze Brexit
Image source: 
www.thesun.co.uk

Cele două camere ale parlamentului de la Londra au aprobat proiectul de lege care permite prim ministrului Marii Britanii să declanșeze procesul ieșirii țării din Uniunea Europeană - Brexit. Parlamentarii au respins totodată propunerea garantării unilaterale acum a drepturilor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie după ce țara va înceta să facă parte din Uniune.

Cu o majoritate confortabilă Camera Comunelor a respins amendamentele adoptate săptămâna trecută în Camera Lorzilor privind garantarea statutului cetățenilor UE și obligativitatea aprobării de către parlament a rezultatului negocierilor cu Uniunea.

Imediat după adoptarea proiectului de către Camera Comunelor - aleasă prin vot direct - proiectul a mers în Camera Lorzilor - numită - unde conform cutumei constituționale voința camerei inferioare a fost acceptată, după rebeliunea de săptămâna trecută. 

Înaintea votului din Camera Comunelor, ministrul pentru Brexit, David Davis, a cerut respingerea celor două amendamente. El a spus că garantarea statutului celor 3,2 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie ca și a unui milion de cetățeni britanici din țările UE este o "datorie morală".

Ministrul Davis a respins posibilitatea expulzării cetățenilor UE aflați acum în Marea Britanie după ieșirea țării din Uniune și a spus că garantarea statutului cleor peste patru milioane de cetățeni UE și britanici în cauză va reprezenta o prioritate pentru guvernul britanic la viitoarele negocieri cu Uniunea.

Opoziția a acuzat guvernul că folosește cetățenii UE ca monedă de schimb și refuzul de a le garanta acum drepturile generează incertitudine pentru cele peste trei milioane de persoane din statele membre aflate acum în Marea Britanie.

Brexit la sfârșitul lui martie?

Până la urmă, deputații Partidului Conservator condus de premierul Theresa May au votat disciplinat și apelul guvernului a fost ascultat.

Lorzii nu au făcut altceva decât să confirme voința camerei cu legitimitate populară și să se încline în ultimă instanță verdictului din referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Acum proiectul va merge la promulgare de către Regina Elisabeta a II-a și va deveni lege în următoarele zile, iar de acum încolo premierul May va putea invoca oricând articolul 50 a Tratatului de la Lisabona, care dă startul unei perioade de negocieri de doi ani cu UE ce se termină cu încetarea statutului de membru al Uniunii.

Potrivit unor surse de la cabinetului premierului May, articolul 50 nu va fi invocat în cursul acestei săptămâni, data cea mai probabilă fiind către sfârșitul lunii martie.

Premierul May a promis în octombrie trecut declanșarea procesului de ieșire din UE până la sfârșitul lui martie 2017.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ