Brexit: Deputați britanici cer garantarea drepturilor cetățenilor UE

cetateni_ue.jpg

Demonstrație în favoarea drepturilor cetățenilor UE din Marea Britanie
Drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie au fost în atenția opiniei publice
Image source: 
http://www.spiked-online.com

Un comitet parlamentar al Camerei Comunelor a recomandat guvernului britanic să garanteze în mod unilateral drepturile cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene aflați în Marea Britanie înaintea declanșării procesului de ieșire a țării din UE. Premierul Theresa May a refuzat până acum să facă acest gest înaintea ca drepturile cetățenilor britanici care locuisc în UE să fie garantate.

Comisia parlamentară pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit - a publicat un raport în care afirmă că cetățenii UE aflați aici contribuie la economia națională și nu ar trebui să fie siliți să trăiască sub "un nor de incertitudine".

Președintele comitetului, deputatul Partidului Laburist din opoziție, Hillary Benn, a spus că cetățenii europeni nu trebuie tratați ca "monedă de schimb" pentru cetățenii britanici din UE.

"Cetățenii UE care au venit să locuiască și să muncească au contribuit enorm la viața economică și culturală din Regatul Unit. Au muncit din greu, au plătit impozite și taxe s-au integrat, și-au făcut familii și au acum rădăcini aici", a spus deputatul Benn.

"De asemenea, britanicii care locuiesc și lucrează pe continent sunt îngrijorați de dreptul la muncă și accesul la îngrijirea sănătății după Brexit", a adăugat el.

"Deși guvernul a spus că dorește ca cetățenii UE să poată rămâne, aceasta nu a oferit asigurări suficiente că drepturile și statutul de care s-au bucurat până acum vor fi garantate - și acest lucru ar trebui să fie făcut acum." a mai spus deputatul Laburist.

Comitetul pentru Brexit a cerut de asemenea guvernului să stabilească cât mai grabnic o dată limită până la care cei sosiți din UE să primească drept de reședință permanentă la împlinirea a cinci ani de ședere.

Deputații au cerut guvernului să revizuiască și formularul de cerere pentru reședință permanentă care este destinat actualmente persoanelor din afara UE și care are 85 de pagini. 

Navetă parlamentară

Raportul comitetului Brexit a fost adoptat în unanimitate, printre semnatari numărându-se și deputați ai Partidului Conservator condus de premierul May, inclusiv Michael Gove, unul dintre liderii campaniei în favoarea ieșirii din UE la referenduul din 23 iunie 2016.

Premierul Theresa May a promis declanșarea Brexit până la sfârșitul lui martie

La ora actuală proiectul de lege care autorizează premierul May să declanșze ieșirea Marii Britanii din UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona se află în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului, care a adoptat amendamentul prin care se garantează drepturile cetățenilor UE. 

Proiectul se va întoarce săptămâna viitoare în Camera Comunelor unde inițial amendamentul a fost respins, dar relatări din presă vorbesc despre un număr de până la 30 de deputați Conservatori dispuși să-l sprijine de data aceasta, iar în acest caz balanța s-ar putea înclina în favoarea adoptării amendamentului în Camera Comunelor.

Pentru adoptare, proiectul trebuie votat în termeni identici de cele două camere, în caz contrar naveta între camere continuă. Potrivit cutumei, Camera Lorzilor - numită - nu blochează proiecte de natură constituțională adoptate de Camera Comunelor - aleasă. 

După adoptarea și promulgarea legii de către Regina Elisabeta a II-a, premierul May va putea invoca articolul 50 care inaugurează o perioadă de negocieri cu UE care durează doi ani și se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii, invocare promisă de premier până la sfârșitul lunii martie.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ