Camera Lorzilor apără statutul cetățenilor UE din UK sfidând guvernul

screenshot_2017-03-01_20.43.32.png

Camera Lorzilor
Camera Lorzilor a înfrânt guvernul și a trimis proiectul de lege înapoi în Camera Comunelor
Image source: 
www.independent.co.uk

Camera Lorzilor a aprobat un amendament care garantează statutul cetățenilor din Uniunea Europeană aflați în Marea Britanie după ieșirea țării din UE în pofida obiecțiilor guvernului. Acest vot nu este unul decisiv și nu periclitează adoptarea proiectului de lege care abilitează prim ministrul Theresa May să declanșeze Brexit.

Lorzii au votat cu 358 - 256 în favoarea amendamentului și săptămâna viitoare vor mai vota asupra unui alt amendament, care prevede că rezultatul negocierilor cu UE trebuie supus votului parlamentului. 

Opoziția s-a coalizat în această cameră unde Partidul Conservator al premierului May nu are majoritate și a administrat guvernului prima înfrângere la discutarea acestui proiect de lege.

În esență, sprijinitorii amendamentului susțin că cetățenii UE din Marea Britanie nu pot fi tratați ca monedă de schimb cu cetățenii britanici din statele UE.

Premierul May a refuzat constant să garanteze unilateral statutul cetățenilor UE, atât timp cât nu este garantat și statutul cetățenilor britanici din UE.

Statele membre ale UE nu acceptă să negocize decât după invocarea de către premierul May a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de doi ani de negocieri și care se termină cu încetarea statutului de membru.

De aceea, guvernul susține că nu acesta e momentul în care să fie garantat statutul cetățenilor UE din Marea Britanie, dar că aceasta va fi o prioritate de îndată ce vor începe negocierile cu UE.

Presa a relatat la începutul săptămânii că premierul May ar avea în plan garantarea statutului cetățenilor UE aflați în Marea Britanie la data invocării articolului 50, dacă este garantat în schimb statutul cetățenilor britanici din UE.

Termen țintă: 15 martie

După încheierea dezbaterilor din Camera Lorzilor săptămâna viitoare, proiectul se va întoarce în Camera Comunelor pe 13 și 14 martie, unde guvernul are majoritate absolută și va încerca să respingă amendamentul opoziției.

Camera ComunelorCamera Comunelor își va impune probabil voința în fața Camerei Lorzilor

În prima dezbatere, Camera Comunelor a respins acest amendament cu 332 - 290 din 650 de deputați, dar e posibil ca unii deputați Conservatori pro-europeni să voteze împotriva guvernului, deși probabilitatea e redusă.

În cazul respingerii de către Camera Comunelor a amendamentului, proiectul va merge din nou în Camera Lorzilor unde este aproape sigur că va fi adoptat fără schimbare, așa cum a anunțat Baroneasa Smith, lidera lorzilor Laburiști din opoziție.

Camera Lorzilor - numită - nu poate întinde coarda prea mult în opoziția sa față de Camera Comunelor - aleasă - mai ales în acest caz când în referendumul din 23 iunie 2016 electoratul a votat cu 52% - 48% ieșirea din UE.

Premierul May speră ca proiectul să fie adoptat și promulgat de către  Regina Elisabeta a II-a până pe 15 martie, dându-i mână liberă să declanșeze oficial procesul ieșirii Marii Britanii din UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ