CE vrea consultări cu statele membre pe tema sancţionării Poloniei

timmermans.jpg

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Image source: 
France Presse

Comisia Europeană va încerca să afle opiniile celorlalte țări membre ale Uniunii Europene cu privire la măsurile pe care le-ar putea aplica împotriva Poloniei în disputa cu Varșovia referitoare la statul de drept, care durează de mai mult de un an. Surse din cadrul executivulului comunitar spun că Bruxellesul vrea să ia pulsul înainte de a acţiona.

Comisia a acuzat guvernul polonez de subminarea mecanismului controlului democratic între puterile statului, în special din cauza reformelor sale controversate privind Tribunalul Constituțional. Partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție, a avut timp până la începutul acestei săptămâni să facă toate corecţiile cerute de Comisia Europeană dar, în răspunsul transmis oficialilor europeni, Varşovia a insistat că respectă toate normele statului de drept şi legea fundamentală poloneză. În schimb, acuză guvernul polonez, singura care își depășește atribuțiile ar fi Comisia Europeană atunci când îi transmite cum să se comporte unui guvern ales democratic, cu o largă majoritate parlamentară.

Urmare a acestui răspuns, se pare că în ședința de miercuri a Colegiului comisarilor europeni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că dorește să afle și opinia celorlalte state din Uniunea Europeană în legătură cu cazul Poloniei. El ar dori ca această chestiune să fie dezbătută într-o reuniune a miniștrilor afacerilor europene din Uniunea Europeană și, în acest sens, îi va solicita Maltei, care asigură președinția semestrială a Consiliului European, să o includă pe agenda din 7 martie.

Teoretic, următoarea etapă a procedurii oficiale de monitorizare a Poloniei s-ar putea încheia prin pierderea dreptului de vot al acestei țări în cadrul Uniunii Europene,  măsură care ar avea însă nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre.