Nicuşor Dan la RFI: Mi-am dus copilul şi la parada de 1 decembrie şi la partid, îl voi mai duce şi la proteste

Nicusor Dan atacuri PSD deranjat coruptie Capitala.jpg

Nicușor Dan
Image source: 
Arhiva RFI

Declaraţiile ministrului Muncii despre prezenţa copiilor la protestele de stradă reprezintă “o interpretare total eronată” a legii, spune la RFI preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan. Liderul USR declară că nu e ca şi cum s-ar fi dus cu copilul la cerşit, ci la “un miting civilizat, prietenesc, în care copilul s-a simţit bine”.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că Autoritatea Naţională de Protecţie a Copilului nu poate să ia măsuri împotriva părinţilor care s-au dus cu copiii la proteste, ci Poliţia este cea care identifică persoanele şi le amendează. Ea a mai spus că printre cei reclamaţi se află şi liderul USR, Nicuşor Dan.

”Cei care au ieşit în stradă au ieşit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Ei bine, există legea 272/2004, care prevede foarte clar că părinţii nu au voie să-şi expună copiii la mitinguri (…). Or în momentul în care ieşi în stradă şi spui că te lupţi pentru lege şi ordine şi tu eşti primul care încalci legea, ceva nu este în regulă”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

În replică, Nicuşor Dan spune că “Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului are de rezolvat chestiuni grave în România, sunt copii abuzaţi şi de ordinul zecilor de mii, sunt copii care abandonează şcoala, sunt probleme grave cu copiii, nicidecum părinţi care îşi iau copiii la un miting paşnic, prietenesc, în care toată lumea se simte bine”.

Liderul USR afirmă că nu a încălcat legea: “Dacă vorbim de cazul meu şi de alte cazuri, ceea ce spune doamna ministru este o interpretare total eronată. Legea pe care o citează spune că părinţii nu au voie să-şi exploateze copiii, să şi-i folosească, pentru a obţine foloase pentru ei. De exemplu, nu poţi să te duci cu copilul să cerşeşti sau nu poţi să te duci cu copilul să protestezi în faţa Primăriei, ca să ceri o casă, asta înseamnă că-ţi foloseşti copilul, dar ca să te duci cu copilul la un miting civilizat, prietenesc, în care copilul se simte bine asta se întâmplă oriunde în lumea civilizată şi nici o lege din România sau din afară nu interzice lucrul ăsta”.

 

“Voi mai merge la miting cu copilul”

 

Întrebat dacă va mai ieşi la miting cu copilul, Nicuşor Dan a răspuns: “Dacă timpul va fi favorabil, da. Fetiţa mea e mică. În seara în care am fost cu ea în Piaţa Victoriei am dus-o cu maşina până acolo şi dacă avea orice fel de problemă, o duceam cu maşina înapoi acasă. Deci în seara aceea a fost cald şi am luat-o, în alte seri a fost frig şi nu am luat-o ca să nu o expun. Sigur, da, voi mai merge, dacă timpul va fi favorabil”.

Întrebat ce înţeleg copiii dintr-un miting şi dacă înţeleg noţiuni precum corupţie, stat de drept şi Guvern, deputatul USR a replicat: “Nu, fără îndoială, copilul meu nu înţelege lucrul ăsta, dar pot să vă spun că s-a simţit foarte bine să se întâlnească cu prieteni de-ai noştri, cu alţi copii, să vadă multă lume, e la vârsta la care orice experienţă este pozitivă. Am dus-o la Roşia Montană, am dus-o la parada de 1 decembrie, am dus-o la sediul de partid, încerc să fiu cât mai mult cu ea şi încerc să-i ofer experienţe pe care să le fructifice mai târziu în viaţă”.

 
Nicuşor Dan, despre prezenţa copiilor la proteste