Accent pe istorie: Uniunea Europeană și drapelul cu cele 12 stele galbene

steag_ue.jpg

Image source: 
REUTERS/Thierry Roge

Ziua de astăzi, 7 februarie, are o semnificație foarte importantă pentru una dintre cele mai remarcabile instituții europene din istorie, Uniunea Europeană: semnarea, în 1992, a Tratatului de la Maastricht. Detalii despre principalul simbol al Uniunii Europene, drapelul său, la rubrica Accent pe istorie.

Pe 7 februarie 1992 s-a pus o cărămidă esențială la construcția europeană, prin semnarea Tratatului de la Maastricht, numit și Tratatul privind Uniunea Europeană, prin care a luat naștere Uniunea Europeană.

Ce semnificație are totuși drapelul organismului european, nu de puține ori supus confuziilor?

Istoria acestui simbol a început în anul 1955, la Consiliul Europei -instituție separată de Uniunea Europeană, care are ca scop apărarea drepturilor omului și a promovării culturii europene- care a adoptat ca propriu simbol distinctiv steagul pe fond albastru cu un cerc alcătuit din 12 stele galbene.

Printr-o decizie a Parlamentului European din 1983 s-a hotărât ca drapelul Comunităților să fie același ca al Consiliului Europei, iar în 1985 acesta a devenit emblema oficială a Comunităților Europene, devenite ulterior Uniunea Europeană.

Semnificația drapelului a dat naștere mai multor interpretări, mai ales referitoare la numărul de stele din cerc. Cele 12 stele nu au nicio legătură cu numărul statelor membre, cercul pe care îl alcătuiesc fiind doar un simbol al unității, numărul 12 fiind la rândul său considerat un număr ideal (ziua are 12 ore, noaptea are 12 ore, anul are 12 luni, există 12 semne zodiacale etc). Stelele galbene pe fond albastru semnifică, așadar, idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei, fără a face vreo referire la componența numerică a Uniunii Europene.

De altfel, cercul a fost considerat potrivit  pentru a face parte din drapelului Consiliului Europei, ulterior al Uniunii Europene, întrucât acesta nu are nici început, nici sfârșit, simbolizează perfecțiunea și este indivizibil, dar și pentru că toate punctele de pe cerc sunt echidistante față de centrul acestuia.

În ceea ce privește culoarea de fond, albastru, aceasta a fost aleasă încă din 1955 cu gândul la culoarea cerului, dar și pentru că reprezintă culoarea tradițională a continentului european.

În prezent, fiecare instituție a Uniunii Europene are propria emblemă, cele mai multe dintre simboluri conținând într-o formă sau alta cercul format din 12 stele galbene și culoarea albastru.

Din ce în ce mai departe de simbolurile pe pe drapelul european, dar mereu cu puterea de a surprinde, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe istorie din 7 februarie 2017