Ecaterina Andronescu la RFI: N-am văzut ca specialiştii să găsească hibe în OUG 13; Guvernul, de bună credinţă

ecaterina_andronescu_rfi_specialistii_hibe_oug_guvernul_buna_credinta.jpg

Ecaterina Andronescu: Guvernul a fost de bună credinţă în cazul OUG 13
Ecaterina Andronescu: Guvernul a fost de bună credinţă în cazul OUG 13

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu spune într-un interviu la RFI, în contextul abrogării Ordonanţei de Urgenţă privind Codul Penal, că “în joc este liniştea şi echilibrul din această ţară”. Ea susţine că specialiştii nu au găsit hibe în textul OUG 13 şi că mai degrabă comunicarea nu a fost suficient de clară.

Ecaterina Andronescu: Sper să înţelegem că în joc este liniştea şi echilibrul din această ţară şi fiecare să ne vedem de ceea ce avem de făcut şi de angajamentele pe care ni le-am asumat atunci când am cerut oamenilor votul.

 

Rep.: Abrogarea OUG 13 înseamnă că PSD recunoaşte că a greşit?

E.A.: Eu cred că Guvernul atunci când a avut această iniţiativă a fost de foarte bună credinţă, pentru că prin această iniţiativă răspundea unui deziderat obligatoriu şi anume punerea în acord a legii cu ceea ce a stabilit Curtea Constituţională şi cred că ştie toată lumea că această punere în acord nu este benevolă, este obligatorie. Că n-au ştiut să explice suficient de clar, n-au ştiut să comunice suficient de clar şi s-a înţeles altceva, eu cred că atunci când lucrurile nu-ţi ies bine, poţi să şi recunoşti că ai greşit, să faci un pas înapoi, să te organizezi mai bine, să-ţi stabileşti reperele, să discuţi cu toţi cei interesaţi, în aşa fel încât să rezulte un text suficient de clar, să-l explici foarte bine tuturor celor interesaţi, ca el să poată merge mai departe.

 

Rep.: Deci dacă am înţeles bine, conţinutul OUG 13 era corect, doar comunicarea s-a făcut defectuos?

E.A.: Eu nu sunt jurist şi nu pot să fac această apreciere din punct de vedere juridic. I-am auzit şi eu pe cei care sunt chiar profesori în domeniul acesta al ştiinţelor juridice şi chiar în domeniul penal (…) şi i-am auzit chiar pe cei pe care specialiştii îi numesc penalişti că s-au exprimat în legătură cu acest text şi n-am văzut să găsească hibe. De aceea, nu este punctul meu de vedere, este punctul de vedere al specialiştilor, pentru că după opinia mea, o asemenea lege ar trebui făcută de profesionişti. Ei ştiu să judece şi să aşeze în tiparul legii toate sintagmele, în aşa fel încât să nu lase nici un fel de aprecieri eronate sau de înţelesuri duble, ca să genereze… uitaţi-vă ce a generat în acest moment această Ordonanţă. Deci pledez ca această legislaţie să-i adune la aceeaşi masă pe cei care sunt profesioniştii domeniului şi să facă o legislaţie corectă din punct de vedere constituţional şi sigur, la îndemâna celor care trebuie s-o aplice, să nu existe ambiguităţi şi cei care sunt puşi s-o aplice să poată s-o aplice fără nici un fel de derapaje. Asta este ceea ce cred eu că ar trebui făcut în acest moment.

 

Rep.: Vorbeaţi de hibe, doamnă Andronescu. Asociaţiile magistraţilor au găsit hibe în OUG 13, dar Guvernul, PSD, ALDE nu au ţinut cont de aceste opinii.

E.A.: Nu ştiu toate discuţiile din spatele redactării acestei Ordonanţe, ca să pot să vă dau detaliile şi atunci când lucrurile îmi sunt necunoscute, prefer să nu mă exprim în legătură cu ele. Pe această temă, poate ministrul Justiţiei, poate cei din Ministerul Justiţiei ar putea să vă dea mai multe detalii, care să aşeze în tiparul lor corect, fără nici un fel de manipulare a informaţiilor, pentru că eu sunt profesor, vin şi din domeniul ştiinţelor exacte, din punctul meu de vedere, să exprimi cu sinceritate ceea ce ai făcut, să vorbeşti clar despre lucrurile care sunt de făcut, pe care le ai susţinute de argumente, inclusiv legislative, de oportunitate şi aşa mai departe, cred că toate lucrurile acestea ar fi de natură să aducă o mai mare claritate în sfera publică şi în mai mică măsură suspiciuni şi presupuneri.

 

Demisia ministrului Justiţiei?

 

Rep.: În opinia dvs., ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ar trebui să-şi asume consecinţele şi să-şi dea demisia?

E.A.: Nu ştiu să vă dau răspunsul exact la această întrebare, dar am fost foarte atentă la ceea ce i-a solicitat primul-ministru şi anume o analiză a situaţiei în care s-a aflat şi să se clarifice dacă a gestionat-o corect sau nu. Dacă a gestionat-o corect, primul-ministru are la îndemână ambele decizii şi bineînţeles şi ministrul Justiţiei. Dacă n-a gestionat-o corect şi există puncte care i se pot reproşa, atunci în funcţie de gravitatea lor, sigur, decizia poate fi alta, adică aceea de a nu mai continua mandatul.

 

Rep.: Dar domnul Iordache nu se poate analiza singur, pentru că nu ar fi obiectiv.

E.A.: Nu, dar i-a cerut un raport primul-ministru. Raportul acela va fi analizat de premier şi va fi luată decizia, deşi să ştiţi că şi autoevaluarea face parte din resorturile şi din pârghiile pe care le avem la îndemână şi care ar fi de natură pentru fiecare dintre noi să crească obiectivitatea fiecăruia chiar în raport cu noi înşine.