Camera Comunelor votează covârșitor în favoarea declanșării Brexit

vot_camera_comunelor.jpg

Vot în Camera Comunelor
Camera Comunelor a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea declanșării Brexit
Image source: 
http://www.downvids.net/

Camera Comunelor a Parlamentului britanic a votat cu o foarte largă majoritate în favoarea împuternicirii prim ministrului Theresa May să declanșeze procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit. Legiferarea acestei aprobări nu s-a încheiat, dar votul de miercuri deschide calea notificării UE de intenția britanică până la sfârșitul lunii martie.

În a doua lectură a proiectului de lege 498 de deputați au votat în favoarea aprobării și 114 împotrivă, din totalul de 650 de membri ai camerei inferioare. 

Imensa majoritate a deputaților Partidului Conservator condus de Theresa May au sprijinit proiectul de lege, ca și majoritatea deputaților Partidului Laburist, principalul partid de opoziție, condus de Jeremy Corbyn.

Totuși, numeroși rebeli Laburiști s-au alăturat Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Partidului Liberal Democrat și altor partide mai mici, votând împotriva a ceea ce ei consideră un cec în alb pentru un Brexit "dur".

Acum proiectul va merge în comisie, unde SNP și rebelii Laburiști au promis că vor introduce numeroase amendamente, după care va reveni săptămâna viitoare pentru dezbatere și votul final în Camera Comunelor.

În continuare, proiectul guvernului va fi trimis Camerei Lorzilor, unde opoziția față de declanșarea Brexit este mai semnificativă, iar guvernul nu deține acolo majoritatea. 

Este însă improbabil un vot nefavorabil în Camera Lorzilor - numită nu aleasă - împotriva unei opțiuni exprimate nu doar de Camera Comunelor - aleasă - ci și de electoratul britanic în referendumul din 23 iunie 2016.

După adoptarea și promulgarea legii, premierul May va putea invoca articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri cu UE care durează doi ani și se încheie cu încetarea statului de membru al Uniunii.

Premierul May a promis notificarea intenției de părăsire a UE până la sfârșitul lunii martie, iar cotidianul The Times citând surse din preajma premierului a scris că invocarea ar putea fi făcută pe 9 martie la summitul UE din Malta, țară care dețin președinția rotativă a Uniunii.