Accent pe istorie: ”Doamna de Fier” a venit din Uniunea Sovietică

thatcher_new.jpg

Fostul premier britanic Margaret Thatcher
Image source: 
france24.com

Luna ianuarie a fost martora intrării în istorie a unei sintagme pe care o cunoaște întreaga lume, atribuită celebrei Margaret Thatcher: Doamna de Fier. V-ați fi imaginat că porecla doamnei prim-ministru provine exact de la sovietici?

Pe 19 ianuarie 1976, la primăria orașului Kensington, Margaret Thatcher, lidera Partidului Conservator din Marea Britanie a susținut unul dintre cele mai cunoscute discursuri din istoria contemporană: Britain Awake (Marea Britanie trează/lucidă).

Acesta era îndreptat, în primul rând, împotriva guvernării laburiste de la acel moment, Thatcher criticând dur modalitatea în care guvernanții formulau politica de securitate și de apărare a țării. Pe de altă parte și în conexiune directă cu prima temă, lidera conservatorilor, cunoscută de altfel pentru atitudinea sa anti-comunistă, atenționa asupra evoluției Uniunii Sovietice și a încercării acesteia de a căpăta o influență cât mai mare la nivel internațional, folosindu-se de puterea militară.

Rușii sunt înclinați către dominația globală și dobândesc în mod rapid mijloacele de a deveni cel mai puternic stat imperial care a existat vreodată în lume. (...) Ei știu că sunt o superputere într-un singur sens -în sensul militar. Sunt un eșec în termeni sociali și economici. (...), spunea doamna Thatcher.

Discursul lui Margaret Thatcher a făcut istorie mai ales prin reacția pe care a stârnit-o ulterior, mai exact pe 24 ianuarie 1976, nu în Regatul Unit, ci tocmai în Uniunea Sovietică. În acea zi de duminică, ziarul de propagandă al armatei sovietice, Steaua Roșie (în rusă, Krasnaya Zvezda) publica un material cu titlul Doamna de Fier amenință, în care autorul, Yuri Gavrilov, o critica pe șefa conservatorilor din Marea Britanie pentru discursul de la Kesington prin care a avertizat asupra pericolului militar pe care îl constituia Uniunea Sovietică. Articolul a fost preluat de Robert Evans, pe atunci șeful redacției Reuters din Moscova și în scurt timp titlul s-a răspândit în întreaga presă britanică. Toți englezii au făcut cunoștință cu Doamna de Fier.

După acest moment, noua poreclă a doamnei Thatcher a devenit cunoscută în întreaga lume, iar la acest lucru a contribuit ea însăși. O săptămână mai târziu după apariția în presă a noii sale porecle, aceasta își începea un alt discurs (susținut în localitatea Selborne) astfel: Stau aici în fața dumneavoastră, în această seară, în rochia mea roșie, cu fața subtil machiată și cu părul ușor ondulat, Doamna de Fier a Lumii din Vest. Da, Sunt o Doamnă de Fier!

Istoria i-a dat dreptate.

…și nu uitați, continuă…

 

Un material mai amplu despre discursul doamnei Margaret Thatcher, Britain Awake, de pe 19 ianuarie 1976, susținut la primăria orașului Kensington puteți citi în ediția din luna ianuarie 2017 a revistei Historia.

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 30 ianuarie 2017