O alianță a mediei internaționale contra lui Trump?

Atacurile președintelui american Donald Trump la adresa reprezentanților mass media au generat reacții din partea jurnaliștilor. Un articol de opinie din ziarul britanic The Guardian propune o colaborare la nivel internațional a jurnaliștilor împotriva liderului de la Casa Albă.

Succesul investigației Panama Papers poate folosi pentru a-i da răspuinsul cuvenit lui Donald Trump.

”Este timpul pentru mass-media să-și unească forțele, încă o dată, având în vedere amenințarea pe care o constituie Trump”, scriu pentru The Guardian doi jurnaliștii de investigație de la ziarul german Süddeutsche Zeitung, implicați în dezvăluirile Panama Papers.
 

”Jurnalișitii sunt încă șocați de modul în care Trump l-a umilit pe reporterul CNN, în timpul primei sale conferințe de presă de la câștigarea alegerilor. Nu a fost primul atac al lui Trump asupra presei, și cu siguranță, nu va fi nici ultimul.

Este nevoie de un nou nivel de solidaritate și cooperare în cadrul celei de-a patra puteri.

Jurnaliștii americani ar trebui să colaboreze, oricât de greu ar părea din cauza concurenței.  Documentele  Panama Papers au arătat că un proiect de colaborare, de neconceput până atunci, poate funcționa. Principalul motiv pentru care chiar ziarul nostru, Süddeutsche Zeitung, a împărtășit povestea cu concurenții a fost pur și simplu că subiectul era prea mare si prea important pentru a-l publica singuri.

Acum, încă o dată, ne confruntăm cu o poveste care este prea mare și prea importantă pentru a o lua pe cont propriu: impactul lui Donald Trump asupra democrației Statelor Unite ale Americii.
 

Data viitoare când Donald Trump va încearca să atace un reporter, sau nu va răspunde la o întrebare, următorul reporter ar trebui să repete întrebarea. Și așa mai departe

Dar cel mai inalt nivel de colaborare – pe care aceste vremuri îl necesită - ar fi proiecte comune speciale. Un posibil prim proiect ar putea acela de a ne uita puțin peste legăturile internaționale de afaceri ale lui Trump , precum și pe cele ale cabinetului său de miliardari, pentru a găsi toate conflictele de interese.

Aceasta este o experiență pe care am mai avut-o, când cu Panama Papers, dar și când am lucrat la subiecte despre Islanda, Rusia, Pakistan, Marea Britanie sau Argentina.

Trump este acum presedintele Statelor Unite ale Americii.
El și-a amenințat că adversarii cu închisoarea, el face promisiuni pe care nimeni nu poate îndeplini, el amestecă familia în afaceri și guvern, el obstrucționează controlul și atacă libertatea presei.
Acest guvern a decis să meargă pe o cale nouă și ostilă. Acum, este timpul pentru a ne schimba și noi calea. Nu este doar doar echitabil - este absolut necesar.