Trump analizează redeschiderea închisorilor CIA

Președintele american Donald Trump ia în considerare redeschiderea închisorilor CIA din străinătate. În plus, proaspătul șef de la Casa Albă nu respinge nici ideea interogării anumitor suspecți în baze din afara SUA. Sunt informații care apar în presa americană

Donald Trump va evalua posibilitatea ca SUA să reia programul de interogare în afara teritoriului american a suspecților străini bănuiți de terorism. Totodată, el va analiza și posibilitatea de a redeschide închisorile CIA din străinătate, relatează publicația Washington Post citată de Agerpres.

În documentul aflat momentan în varianta de proiect, Trump le cere responsabililor din cadrul serviciilor de securitate să îi recomande dacă este cazul ca SUA să reia aceste două programe controversate aprobate în perioada administrației Bush și sistate în mandatul lui Barack Obama.

Proiectul de trei pagini este intitulat "Încarcerarea și Interogarea Combatanților Inamici" și ar putea duce la menținerea în funcțiune a închisorii Guantanamo, indică Reuters.

Pe de altă parte, documentul atrage atenţia că legile SUA trebuie respectate în permanenţă şi respinge explicit „tortura”.

În replică, senatorul republican John McCain a avertizat că va respinge orice eforturi ale lui Trump de a reintroduce aşa-numitele „tehnici dure de interogare”.

Preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului a subliniat, într-un comunicat, că preşedintele poate semna orice ordine executive vrea, „dar legea este lege”. „Nu readucem tortura în Statele Unite ale Americii”, a insistat el.

Statele Unite au recunoscut oficial, în 2006, existența programului centrelor secrete de detenție operate de CIA în mai multe state, inclusiv în țări europene.

Organizații precum Human Rights Watch și Amnesty International au pus și România pe lista statelor unde ar fi existat astfel de centre. Autoritățile de la București au respins în permanență aceste acuzații.