Accent pe istorie: Madeleine Albright - în piept cu diplomația

madelaine_albright.jpg

Image source: 
youtube.com

Funcția de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii reprezintă un rol cheie în politica americană și în cea mondială. În timp ce controversa asupra recentei numiri pentru acest post în persoana lui Rex Tillerson continuă, să privim în trecut, asupra primei femei care a ocupat funcția de Secretar de Stat, Madeleine Albright. Un detaliu diplomatic aparte despre aceasta la Accent pe istorie.

Uneori, în comunicarea diplomatică -și nu numai- pot fi folosite și instrumente mai puțin obișnuite. Un exemplu care a rămas în istorie îl reprezintă celebrele broșe purtate de fostul Secretar de Stat american Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat această funcție.

Știați că doamna Albright are o colecție de aproape 300 de astfel de accesorii pe care le-a purtat la majoritatea întrevederilor diplomatice?

Debutul a fost în anul 1994, când Madeleine Albright ocupa funcția de ambasador al Statelor Unite la ONU și a mers la o întâlnire oficială cu Saddam Hussein. Faptul că presa irakiană o numea șarpe de neegalat i-a dat o idee doamnei ambasador: a decis să poarte o broșă de aur cu un șarpe la eveniment. Camerele de televiziune nu au ratat acest detaliu, despre care doamna Albright a spus că l-a folosit pentru a transmite subtil un mesaj.

Seria mesajelor prinse în piept a continuat, mai ales după ce Madeleine Albright a devenit Secretar de Stat în 1997. O broșă în formă de melc sau una în formă de crab purtate de diplomatul american exprimau nerăbdarea în legătură cu anumite discuții, în timp ce o broască țestoasă putea indica nemulțumirea în ceea ce privește ritmul lent al discuțiilor, precum în cazul negocierilor din Orientul Mijlociu. La o întâlnire cu liderul palestiniain Yasser Arafat, de exemplu, a purtat o broșă-viespe. Am purtat viespea pentru că doream să înțep nitel și să transmit un mesaj dur", spune Albright în cartea sa Read my pins.

Alteori, accesoriile preferate ale lui Madeleine Albright aveau și un rol cât se poate de practic în cadrul întâlnirilor diplomatice: o broșă reprezenta capul Statuii Libertății cu câte un ceas în fiecare ochi, unul dintre ceasuri fiind așezat invers, astfel încât atât Doamna Secretar de Stat cât și interlocutorul acesteia să poate vedea când trebuie să încheie întâlnirea.

Când l-a însoțit pe președintele Bill Clinton la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, pe subiectul situației din Cecenia, doamna Secretar de Stat a ales să poarte una dintre broșele sale preferate: cele trei maimuțe -cea care își acoperă urechile, cea care își acoperă ochii și cea care își acoperă gura. Aceasta simboliza atitudinea și politica Rusiei aplicate în Cecenia și nu a părut să îl fi încântat pe domnul Putin.

În decembrie 1997, la o întâlnire cu Nelson Mandela, la pieptul doamnei Albright a stat o broșă-zebră, în semn de simpatie față de acesta și de Africa, în timp ce, la o întâlnire cu liderul nord-corean King Jong II, din anul 2000, a purtat cel mai mare steag american pe care l-a putut găsi.

În prezent, colecția de 300 de broșe a doamnei Madeleine Albright este expusă la Muzeul de Artă din New York....martoră a unei părți importante din istoria internațională a sfârșitului de secol al XX-lea, istorie care, desigur, continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe Istorie din 25 ianuarie 2017