Trump versus Trump - are președintele Americii două fețe?

trump_picture.png

Captura din documentarul Trump versus Trump
Image source: 
Documentarul Trump versus Trump

Ce va face Donald Trump odată ajuns la Casa Albă? Iată întrebarea obsesivă din mintea și de pe buzele tuturor analiștilor politici din lume în contextul învestirii lui Trump ca președinte al SUA. Producătorul de televiziune american, cu origini românești, John Florescu încearcă să răspundă la această întrebare în cadrul documentarului Trump Versus Trump care va fi difuzat noapte, după știri de PRO TV.

După Trump versus Clinton, John Florescu a realizat Trump versus Trump. Documentarul trebuia inițial să se axeze pe felul în care prezența lui Trump la Casa Albă va influența Europa. Personalitatea noului președinte american care face declarații sub impulsul nervilor ca după aceea să revină asupra lor, a schimbat unghiul în care atât documentarul  lui John Florescu, cât și lumea întreagă se uită la Casa Albă, după cum spune însuși realizatorul.

"Colegii mei români mi-au spus că le place Trump versus Trump, pentru că vorbește despre dualitatea caracterului lui. Din punctul meu de vedere, nu prea e vorba de dualitate. Cred că Trump cel pentru care votanții lui au optat în noiembrie, este Trump pe care îl capătă azi, la investitură. Cred că vom vedea niște modifăcări de poziție în anumite subiecte. Cred că e gata să se lase învățat și știe că are multe de învățat. În concluzie, vine cu niște inițiative politice în cap, dar aș spune că va cere informații care să-l ajute să se ocupe de treburile statului," spune John Florescu.

Unul dintre invitații lui John Florescu, foștul șef de comunicare de la Casa Albă, David Gergen, remarcă la rândul său că Donald Trump mai are un lung drum de străbătut înainte să iasă din pielea de candidat: "Fără îndoială, intrarea în Casa Albă în ziua inaugurării preidențiale te face să simți imensa responsabilitate care te apasă. Harry Truman a spus, în ziua în care a aflat că este președinte în urma morții lui Roosevelt, că s-a simțit ca și cum cerul și stelele s-au prăbușit peste el. Oricine ar fi impresionat. Ei bine, trebuie să vă spun că Donald Trump nu este oricine, iar în perioada aceasta de tranziție nu a arătat că a arătat o prea mică capacitate de a se transforma din candidat în președinte."

Candidat sau președinte, Trump se mută în foarte puțin timp la Casa Albă în administrarea căreia a făcut deja numiri controversate. David Ignatius, editorislist pe politică externă la Washington Post, crede că și aici lucrurile se vor petrece atipic, rolul Primei Doamne urmând a fi jucat de fiica lui Trump și nu de soția lui.

"Donald Trump ascultă în mod evident ceea ce spune fiica sa. Cred că primele 2 cele mai importante persoane din jurul său, sunt fiica sa Ivanka și ginerele său, Jared Kushner.  Ivanka este lumina ochilor săi, are un statut special, de subalternt asociat, aproape partener de afaceri. Se spune că Ivanka Trump, nu soția lui, Melania, va locui în aripa de est a Casei Albe, cea unde stă, de obicei, prima doamnă.  Locul instituției Prima Doamnă, va fi luat de Prima Familie sub conducerea Ivankăi," spune Ignatius.

Dacă pe plan intern, Trump continuă acțiunile și declarațiile populiste, noul președinte american schimbă felul în care America se comportă și în politica externă. Trump nu iubește Uniunea Europeană și s-a pus rău liderii săi. John Florescu, realizatorul Trump versus Trump crede că, totuși, președintele nu poate și nu are cum să uite de moștenirea și realitățile europene ale Americii: 

"Nu cred că este un dușman al Europei. Cred că este un dușman al Uniunii Europene și cred că mulți europeni sunt ei înșiși dușmani ai Uniunii sau pur și simplu nu susțin cu vreun entuzism UE. Își dă seama că,  din punct de vedere istoric și din multe alte puncte de vedere, Statele Unite sunt construite din națiuni europene și oameni din aceste națiuni. Nu-l văd ca pe un dușman al acestor oameni. Observ că privește Europa ca pe, așa cum spune unul dintre invitații din film, o afacere în faliment. Nu are lider, nu poate lua decizii, nu se mișcă destul de repede, nu se poate apăra singură, nici nu-și poate plăti contribuția la Nato, ce 2% din fiecare țară."

Trump nu numai că a întărânat spiritele în Europa, dar s-a arătat, fapt nemaiîntâlnit în istoria modernă a lumii, foarte prieten cu agresiva Rusie.  David Ignatius de la Washington Post se întreabă cu ce preț vine această prietenie Trump-Putin.

"Trump a  spus de nenumărate ori în timpul campaniei - Putin spune lucruri frumoase despre mine, eu spun lucruri frumoase despre Putin. A declarat că nimeni cu un dram de bun simț, nu s-ar opune unor relații mai bune cu Rusia. Are dreptate, dar întrebarea care nu dă pace diplomației, este : cu ce preț? Rusia sub Putin și-a făcut în mod agresiv loc înapoi în prima ligă. Este în interesul Statelor Unite să se încheie uin parteneriat cu această Rusie în acest moment, când regulile jocului nu sunt clare? Iată întrebările pe care și le pun oamenii despre Trum," declară Ignatius.