Cine reprezintă oficial România la învestirea lui Trump?

obama_trump_1.jpg

Pe 20 ianuarie, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii depune jurământul
Pe 20 ianuarie, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii depune jurământul
Sursa imaginii: 
RFI

La ceremonia de inaugurare a preşedinţilor SUA, ţările sunt reprezentate doar de ambasadori, nefiind invitaţi şefi de stat sau de guvern, transmite Președinția. Reacţia vine după ce Camera Deputaţilor a aprobat deplasarea lui Liviu Dragnea în SUA.

Practica Statelor Unite la ceremonia de inaugurare a preşedinţilor prevede că alte ţări sunt reprezentate doar la nivel de ambasador, nefiind invitaţi şefi de stat sau de Guvern, motiv pentru care România va fi reprezentată de către ambasadorul român la Washington, George Maior, anunță președinția într-un comunicat. ”Nicio delegaţie străină, cu atât mai puţin şefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit cutumei, invitată oficial cu această ocazie”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Regula a fost reconfirmată explicit  prin invitaţia trimisă de către Departamentul de Stat către misiunile diplomatice de la Washington. ”Delegaţii formate din reprezentanţi ai unor instituţii sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii”, se mai arată în comunicatul preşedinţiei.

Anterior, secretarul Camerei Deputaţilor anunţa că preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, a fost invitat să participe la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump, Biroul Permanent al Camerei aprobând în unanimitate deplasarea liderului social-democrat care va avea loc în perioada 17 – 21 ianuarie. ”Invitaţia a fost lansată de către vicepreşedintele Comitetului de învestire. Normal că a fost aprobată în unanimitate deplasarea”, a declarat reprezentantul forului legislativ.

Deputatul PSD a mai spus că la ceremonia de învestire a lui Donald Trump a fost invitat şi premierul Sorin Grindeanu. Premierul a declarat, luni, că este posibil să meargă la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump, confirmând, totodată, faptul că a primit o invitaţie în acest sens.

Pe 20 ianuarie, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii depune jurământul în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Washington, pe treptele celebrei clădiri a Capitoliului.